SEZONSKE INFEKCIJE

Uzročnici bolnog grla mogu biti virusi ili bakterije, no iritacije grla mogu biti uzrokovane i pušenjem, suhim zrakom ili alergijama.

Vrlo je važno znati da je u većini slučajeva uzročnik vjerovatno virus, te da pri takvim infekcijama antibiotici nisu od koristi.

Upale popraćene peckanjem kod gutanja, crvenilom i suhim grlom možete izliječiti i sami.

Stručnjaci ističu kako je u slučajevima infekcije grla vrlo važno šta ćete jesti, piše womenshealthmag.com. Dodaju da treba unositi kvalitetne namirnice koje vam neće zadavati bol pri gutanju.

- Hrana bogata nutrijentima najbolja je pomoć - savjetuje dr. Cynthia Li.

Naravno, ako je u pitanju virus, ne možete puno učiniti osim sačekati da prođe i piti puno vode.

Evo koja će hrana ubrzati ozdravljenje:

Supa

Pileća supa ima protivupalna svojstva koja olakšavaju simptome prehlade, tvrde naučnici.

Također je utvrđeno da aroma, začini i temperatura supe mogu pročistiti disajne puteve koji zadaju najviše problema.

- Važno je povećati unos tekućine u organizam ako ste prehlađeni. Kada ste bolesni tijelo treba nadomjestiti izgubljenu tekućinu, a topla supa će napraviti baš to – kaže dr. Gail van Diepen.

Med

Med je glavni lijek od davnina i to iz jako dobrog razloga.

- Moderna nauka pokazala je kako je manuka med jako dobar kada nas napadnu razne infekcije, bakterijske i virusne, pa kao i kod upale grla - navodi dr. Cynthia Li.

Naravno, važno je ne pretjerivati jer prevelike količine šećera mogu oslabiti djelovanje imuniteta.

Jogurt

Prema objavama naučnika u časopisu "European Journal of Nutrition," dnevna konzumacija jogurta može ojačati imunološki sistem zbog toga što sadrži bakterijske kulture Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

Uz to nudi dobre količine kalcija, vitamina B i D te drugih nutrijenata koji djeluju na imunološki sistem.

Proteini i zdrave masnoće također pomažu u borbi protiv virusa i bakterija.

Jaja

Jaja imaju vrlo neutralni teksturu, a ako ih pripremite kao kajganu, neće vam smetati pri gutanju.

Dr. Li smatra da zbog minerala poput cinka, željeza, selena i vitamina D i B pomažu u borbi protiv infekcija koja i uzrokuje bol u grlu.

Pire od krompira

Ostavite koru kada kuhate krompir jer je ona izvor magnezija, vitamina C i antioksidansa, koji podupiru jak imunološki sistem. Nemojte pire jesti kada je vruć jer može dodatno iritirati grlo.

Sladoled

Hladan namirnica, poput sladoleda, može biti dobar odabir jer će umiriti bol i čak umanjiti upalu. Naravno, ne smijete pretjerivati jer sadrži puno šećera.

Smoothie

Odličan je napitak ako želite unijeti puno zdravih sastojaka u nekoliko gutljaja, a naravno neće vam pojačati bol pri gutanju. Koristite kelj, celer, bobičasto voće koje ne sadrži šećer, a prepuni su antioksidansa.

Umjesto soka od narandže, koristite cijelu narandžu jer je puna vitamina C i vlakana. Ljekari će kod osoba koje imaju grlobolju savjetovati oko 3000 miligrama vitamina C u danu kako bi se imunitet što prije oporavio.

Žele

Dr. Li kaže da se radi o dobroj opciji kada vas boli grlo, a želite nešto slatko. No, kako sadrže dosta šećera, pripazite jer šećer opstruira djelovanje imunološkog sistema koji bi trebao učestvovati u oporavljanu tkiva.

Đumbir

Zahvaljujući protivupalnim svojstvima đumbir može pomoći kod boli u zglobovima i mišićima jer djeluje kao analgetik. Neke novije studije čak tvrde da može ublažiti simptome artritisa.

Kod problema disajnog sistema, alergija, prehlada ili kašlja đumbir može biti koristan za poboljšanje prohodnosti disajnih puteva ublažavanjem simptoma stimulacijom sluznice. Napravite čaj od đumbira za inhalaciju. Kako ima protivupalna svojstva, odlično ga je kombinirati s medom kako bi se efekt udvostručio.

Zobena kaša

Ovo je jedna od najboljih namirnica koje možete jesti ako imate bolno grlo, a kako se radi o namirnici nježne teksture, to je samo dodatna pogodnost. Bogata je magnezijem, cinkom i antioksidansima koji će pokrenuti proces detoksikacije i riješiti se štetnih tvari iz tijela.