SAVJETI STRUČNJAKA

Kada se suočite s akutnim proljevom, samo želite da što prije završi.

Srećom, možete poduzeti jednostavne korake kako biste riješili ovaj problem. Evo šta možete učiniti i kada treba konsultirati ljekara.

1.Uzmite lijek na vrijeme

U liječenju akutnog infektivnog proljeva, ako se radi o lakšim slučajevima i ako nije pridruženo i povraćanje, koriste se oralni preparati elektrolita, a u težim stanjima intravenska infuzija elektrolita. No, glavno mjesto u liječenju zauzima enteroantiseptik. Prije uzimanja ovog bezreceptnog lijeka, možete konsultirati svog apotekara ili farmaceuta. Kod većine akutnih infektivnih proljeva, probiotici su od nešto manje koristi.

2. Pijte dosta tečnosti

Dehidracija se javlja kod gubitka tečnosti i elektrolita, i predstavlja čestu posljedicu proljeva. Znakovi dehidracije uključuju žeđ, urin tamnije boje, vrtoglavicu i umor. Da biste se izborili protiv dehidracije, pijte vodu zajedno s napicima koji sadrže natrij i druge elektrolite. Tu spadaju sportska pića, čorbe, gazirana pića bez kofeina i sokovi.

Postoje i gotovi preparati elektrolita i glukoze, koji zahvaljujući optimiziranom sastavu, modernoj formulaciji, lakoj pripremi i poželjnoj citrusnoj aromi predstavljaju kompletno rješenje za brzo, jednostavno, efikasno i sigurno liječenje i sprečavanje dehidracije.

3. Potražite savjet svog ljekara

Tekuća, vodenasta stolica koja traje duže od dva dana može signalizirati ozbiljan zdravstveni problem. Potražite medicinsku pomoć ako imate jake bolove u trbuhu, groznicu i visoku temperaturu ili stolicu koja je crna ili sadrži krv ili gnoj.

4. Pronađite uzrok

Ljekar može pomoći da precizno odredite uzrok problema te pomoći u liječenju ovoga stanja. Naprimjer, proljev se može povezati s bakterijama ili virusima, antibioticima ili drugim lijekovima, crijevnim bolestima ili osjetljivošću na hranu.

5. Prilagodite svoju prehranu

Neke namirnice će vjerovatno nagativno utjecati na vašu probavu. Preporuka je izbjegavati namirnice poput mliječnih proizvoda, voća i povrća bogatog vlaknima, žvakaće gume, bombone i masna ili začinjena jela. Umjesto toga, držite se blage hrane, poput riže, banana, tosta sa umakom od jabuka, kuhane mrkve i pečene piletine bez kožice.

6. Probajte jogurt

Laktoza u mlijeku može pogoršati neke slučajeve dijareje, ali jogurt sadrži manje laktoze od mlijeka i lakše se probavlja. Zapravo, žive bakterijske kulture u jogurtu, poznate kao probiotici, ponekad mogu vam pomoći da se osjećate bolje (npr. kod nekih virusnih infekcija ili nakon primjene antibiotika). Probiotici su također dostupni u obliku kapsula, tableta i praha.