VIRUSI, BAKTERIJE...

Jesen i zima nose brojne zdravstvene rizike, pa ljekari savjetuju da svi rade na poboljšanju imuniteta, prije svega, vodeći računa o pravilnoj prehrani, dovoljno fizičke aktivnosti i izbjegavanju stresa.

Prehlada
Postoji razlog zašto se hladni mjeseci nazivaju periodom prehlada. Naime, postoji oko 200 virusa koji mogu uzrokovati prehladu, a neki se bude baš kad nastupe hladni dani.

Još jedan razlog zašto se prehladimo najčešće u ovo doba godine je taj što više vremena provodimo u zatvorenim prostorima, gdje se često nalazi i više ljudi, pa smo tako i izloženiji virusima.

Suprotno uobičajenom vjerovanju ne možete se prehladiti ako izađete vani, a niste dobro obučeni.

Gripa
Simptom koji će vam pokazati da se radi upravo o njoj je – visoka temperatura. Iako se temperatura u rijetkim slučajevima pojavljuje i kod prehlade, kod gripe će vas sigurno uhvatiti i to od visokih 39 stepeni Celzijusa, pa više.

Također, oboljeli osjećaju slabost koja može trajati i do tri sedmice.

Osim ta tri simptoma, zaraženi gripom mogu osjetiti bol u grlu, kao i nelagodu u prsima, a pojavljuju se i kašalj i kihanje.

Glavobolja i bol u tijelu pratit će vas kroz cijelu bolest.

Kod starijih osoba i onih sa slabim imunitetom, gripa može biti vrlo opasna, pa takve osobe sebi moraju omogućiti puno odmora i tekućine te lijekove koji će pomoći u smirivanju bolova i snižavanju temperature.

Grlobolja
Najčešća je u pitanju ipak virusna upala grla na koju razni lijekovi neće djelovati, a kod kuće simptome možete ublažiti uz pomoć obilne hidratacije - puno čaja, inhalacijom, vitaminima, narodni lijekovima – poput grgljanja čaja od kadulje i naravno, mirovanje.

Svakako je važno već prvi dan upale otići kod ljekara. Bolno grlo može biti simptom prehlade i gripe, ali može biti i uzrokovano i alergijama.

Streptokokna upala grla
Oko 10 posto upala grla odnosi se na one bakterijske, a često uzrokovane bakterijom streptokok. Kako se radi o zaraznoj bolesti, najlakše se širi u zatvorenim prostorima u kojima boravi veliki broj ljudi. Za razliku od virusne upale grla, streptokokna upala grla može imati gore posljedice, poput upale bubrega.

Upala pluća
Upala pluća ili pneumonija je akutna, infektivna upala plućnog parenhima koja zahvata alveolne prostore. Najrizičnijim grupama smatraju se vrlo mala djeca s još nepotpuno razvijenim odbrambenim sistemom, te općenito osobe s hroničnim bolestima i oštećenjima imunološkog sistema, dok kod osoba starijih od 65 godina pneumonija je izrazito teška, a često i smrtonosna.

Astma
Astma je hronična, imunološka upala sluznice koja uzrokuje da mišići disajnih puteva (bronha) preburno reagiraju na razne podražaje i počnu sužavati disajne puteve čak i u slučajevima kada to nije potrebno. Astmu obilježava i povećano nakupljanje sluzi u bronhima, koja onda dodatno sprečava normalno disanje.

Za one koji astmu imaju hladni mjeseci će samo pogoršati simptome, posebno ako ste aktivni na zraku.

Suh zrak isto tako će iritirati disajne puteve i uzrokovati pojačanje simptoma.

Na pogoršanje simptoma mogu utjecati i alergeni iz vašeg doma, poput pljesni i prašine.

Norovirus
Norovirus je najznačajniji uzročnik povraćanja, virusnih proljeva kod odraslih i djece, odnosno simptoma koji mogu trajati dva do tri dana. Budući da se lako prenosi s čovjeka na čovjeka, virus je najprisutniji u svim napučenim zatvorenim prostorima.

Infarkt
Uzrok srčanog udara, odnosno infarkta, tokom zime je nagla promjena temperature, do koje dolazi izlaskom iz tople prostorije na otvoreno bez adekvatne odjeće.

Kod kardiovaskularnih bolesnika ova promjena izaziva spazam, odnosno grč krvne žile srca, dovodi do prekida krvotoka u srčanom mišiću, a posljedica toga je srčani udar.

Savjet je ne izlaziti iz tople prostorije na otvoreni hladni prostor niti na kratko vrijeme, a da niste adekvatno odjeveni i pripremljeni.

Uz to, savjetuje se i redovna dnevna aktivnost, s obzirom da često tokom zime, zbog pomanjkanja tjelesne aktivnosti, može doći do tromosti organizma, što je pogubno za rad metabolizma.

Bol uzrokovana artritisom
Puno je onih koji će osjetiti ovu bol kako se pojačava tokom zime, ali razlog nije potpuno jasan. Neke studije smatraju da se radi o promjenama u pritisku, dok drugi ističu kombinaciju vlage i hladnoće, kada se bol samo pogoršava.

Druga teorija smatra da hladan i suh zrak otežavaju hidrataciju, a ona je važna za zdravlje zglobova.

Suha koža
Suh zrak može uzrokovati sušenje kože, a dugo tuširanje toplom vodom može samo probleme pogoršati. Kako je naša koža osjetljiva, kada je suha može dovesti do pucanja ili dermatitisa te infekcija.

Boravite manje u zatvorenim prostorijama s vrućim zrakom, a ako to nije moguće nabavite ovlaživač zraka ili na radijatore stavite posude pune vode koje ovlažiti prostor.

Upala sinusa
Upalu sinusa može biti bakterijska, virusna, čak i gljivična. Najučestaliji simptomi su pritisak u glavi i glavobolja, obilan iscjedak iz nosa i iza nosa, kod jačih upala povišena temperatura.