Naučnici otkrili

Treća doza Pfizer vakcine može smanjiti rizik od zaraze virusom SARS-CoV-2 i do deset puta kod starijih pacijenata, pokazala je nova izraelska studija, koja je objavljena netom prije sastanka Američke agencije za lijekove (FDA) koji je u vezi s odobrenjem i treće doze vakcine u SAD-u.

Studija koja je objavljena u naučnom časopisu New England Journal of Medicine otkriva da su infekcije i teški oblici bolesti COVID-19 znatno smanjeni među onima koji su primili i treću dozu Pfizer vakcine, za razliku od onih koji su primili standardne dvije doze, prenosi rt.com.

Nivo potvrđenih zaraza bila je manja kod dovakcinisane grupe za faktor 11,3, navodi se u studiji i dodaje da je rizik od teškog oblika bolesti COVID-19 u istoj grupi vakcinisanih s trećom dozom Pfizer vakcine smanjen gotovo 20 puta, odnosno iznosi 19,5 posto.

Rezultati studije zasnovani su na proučavanju službenih podataka oko 1,1 milion Izraelaca u dobi iznad 60 godina, koji su podijeljeni u dvije grupe, onu koja je primila i treću dozu vakcina unutar pet mjeseci od primanja druge doze, te grupu koja je primila samo standardne dvije doze.

Citirajući druga nedavna istraživanja, izraelska studija ističe da imunitet stečen vakcinom može značajno pasti u svega šest mjeseci nakon primanja druge doze vakcine, pružajući tek dvostruko veću zaštitu naspram nevakcinisanih pojedinaca.

No, nakon treće doze učinkovitost vakcine vraća se na 95 posto, odnosno na nivo sličan kakav je vakcina imala protiv alfa-varijante novog koronavirusa.

Naučnici su naveli kako su učinili sve moguće da isprave bilo kakve pristranosti u svojim podacima te su priznali da njihovi rezultati mogu odražavati i promjene u ponašanju nakon vakcinacije, a ne samo i isključivo poboljšanje imuniteta.

Naime, studija nije istražila nivo antitijela nakon treće doze vakcine, nego se uzdala samo u službene izvještaje o novozaraženim osobama.