Vakcine

Uprkos naporima stručnjaka da se pronađe lijek protiv koronavirusa, vakcinacija je za sada jedini spas!

Postoje i lijekovi koji su pokazali djelotvornost u borbi protiv COVID-19 i mogu samo pospiješiti liječenje.

Neki od njih su postali veoma popularni, poput "bamlanivimaba", koji je koristio američki predsjednik Donald Trump kada se saznalo da je pozitivan, prenose svjetski mediji.

Javnost, ne samo stručna, željno iščekuje svaku novu informaciju iz Izraela, gde je u trećoj fazi ispitivanja EXO-CD24 i on bi trebalo da da odlične rezultate kod najtežih pacijenata i da spriječi fenomen citokinske oluje, odnosno pretjeranog imunog odgovora organizma koji rezultira teškim upalnim promjenama i koji ima, po svemu do sada viđenom, ključnu ulogu u teškim formama COVID-19 i protiv čega su ljekari trenutno bespomoćni.

Na listi su i "favipiravir", "tocilizumab" i "deksametazon", koji su dali veliki napredak u osnovi anticovid terapije i sprečavanju razvitka težeg oblika bolesti i smanjenja smrtnosti.

Prof. dr Zoran Todorović, klinički farmakolog, rekao je da je vakcina najvažnija u borbi protiv korone i da nema alternativu, piše Kurir.rs

"Lekovi su namenjeni pacijentima koji ipak obole od kovida usled slabijeg imuniteta ili zato što nisu vakcinisani. Deluju dok se primenjuju i mogu da ublaže kliničku sliku ili da spreče komplikacije. Sva dosadašnja iskustva i saznanja uglavnom ne obuhvataju pacijente sa delta varijantom SARS-CoV-2 virusa. O uspešnosti terapije ove varijante bolesti iskustva se još prikupljaju", kaže dr. Todorović i dodaje da se prvih desetak dana virus umnožava i tada se daju lijekovi koji usporavaju ili blokiraju taj proces, na primjer "favipiravir", "remdesivir" i plazma rekonvalescenata.