TEDROS GHEBREYESUS

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je u srijedu bogate zemlje s velikim zalihama vakcina protiv koronavirusa da se uzdrže od nuđenja treće doze vakcine do kraja godine.

Rekao je da je bio zaprepašten komentarima farmaceutskih kompanija koji kažu da su zalihe vakcina dovoljno velike da omoguće i davanje treće doze i vakcinaciju u zemljama kojima su hitno potrebne vakcine, ali se suočavaju s nedostatkom.

Čelnik WHO-a kazao je da neće šutjeti kada kompanije i zemlje koje kontroliraju globalnu ponudu vakcina misle da siromašni u svijetu trebaju biti zadovoljni ostacima, prenosi Al Jazeera Balkans.

Tedros je ranije pozivao na moratorij davanja treće doze do kraja septembra, ali Sjedinjene Američke Države i druge zemlje su počele ili razmatraju planove da ih ponude svojim građanima koji spadaju u ugrožene grupe.

Bijela kuća je početkom augusta odbacila poziv WHO-a na moratorij na treću dozu vakcine protiv COVID-19, ocijenivši da SAD ne treba birati između davanja treće doze vakcine svojim građanima i doniranja vakcine trećim zemljama.