BRZO SE ŠIRI

Delta soj pojavio se u decembru prošle godine u Indiji, a danas predstavlja oko 83 posto novih slučajeva samo u Americi, prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Kako je vrlo zarazan, bolnice diljem svijeta opet se pune.

Evo šta o ovom soju virusa trebaju znati i vakcinisani i oni koji to nisu, piše thehealthy.com:

Delta varijanti soj puno je zarazniji


Za prošle sojeve virusa znalo se da zaražena osoba vjerovatno može zaraziti dodatno tri čovjeka, dok delta varijanta znači opasnost za osam osoba.

Prema pisanju CDC-a, varijante je zaraznija od vodenih kozica (varičela, pljuskavica), a prenosi se lakše od ebole, prehlade i gripe.


Uzrokuje probojne infekcije


- Ako ste vakcinisani vjeruje se da nećete imati teške posljedice bolesti, ali ćete se prije zaraziti nego u slučaju prošlih varijanti - ističe dr. Aaron Glatt, stručnjak za zarazne bolesti.

Probojna infekcija je slučaj bolesti u kojoj vakcinisana osoba oboli od iste bolesti za koju je vakcina namijenjena, a trenutno takvi slučajevi predstavljaju oko 0.01 posto svih infekcija COVID-19. To se vjerovatno neće promijeniti, ali kako se virus širi u općoj populaciji, lakše će doći i do vakcinisane osobe.

Ovo su simptomi zaraze delta-sojem kod djece, a evo kada ih treba voditi na testiranje

Vakcina vas može zaštititi


Dostupni podaci su preliminarni, ali čini se da dvije doze Pfizer vakcine štite i do 88 posto, što je za sedam posto manje od utjecaja na prethodne varijante virusa, ali i dalje puno.

- Moderna je možda i učinkovitija u borbi protiv delta soja, navodi dr. John Zaia, te dodaje kako je jedna vakcina Johnson & Johnson manje efektivna protiv delte, ali i dalje prevenira hospitalizaciju i smrt.

Svima će vjerovatno trebati dodatna doza


CDA želi da se što prije autorizira treća vakcina za osobe s oslabljenim imunološkim sistemom, jer oni ne reagiraju tako jako na vakcine, a u rizičnoj su grupi od težih posljedica bolesti.

Dr. Zaia vjeruje kako ćemo svi trebati treću vakcinu i da će se možda primati svake godine.

Moguće je da delta varijantni soj nije tako opasan


Neke studije predložile su da delta ustvari uzrokuje puno jače simptome i hospitalizaciju, ali dr. Zaia se ne slaže:

- Ne vjerujem da uzrokuje opasnije ishode, više je hospitalizacija i smrti jer je više novih slučajeva. Čini se da uzrokuje slične simptome kao i ranije varijante, čini se samo da se ne javlja gubitak njuha i okusa.


Delta soj je opasan za djecu


Iako nema studija koje bi potvrdile, kažu kako je sve više djece zaraženo od kad se pojavio delta soj. Vjerovatno se radi o faktoru brzog širenja, a ne o mutaciji koja utječe na djecu.

Vakcinisani mogu širiti infekciju


- Delta soj je povećao količinu virusa koja se zadržava u nosu i grlu, i kod vakcinisanih i kod nevakcinisanih osoba - ističe dr. Zaia.

Može se reći da je dobra vijest da vakcinisane osobe nisu zarazne toliko dugo kao one koje nisu vakcinisane.

Delta varijantni soj nije prva mutacija virusa niti će biti posljednja


Kao RNA virus, SARS-Cov-2 mutira skoro prema definiciji. Mnoge od tih mutacija nisu imale dodatan utjecaj na zdravlje, za poređenje s prvim sojem virusa koji je „pokosio“ svijet.

Što viši stepen vakcinacije jedini je način koji može zaustaviti širenje novih, moguće i puno opasnijih, varijanti virusa.

- Što se više ljudi vakicniše, to smo bliže imunitetu krda - ističe ljekar.

Nosite maske jer štite od infekcije


CDC savjetuje da maske trebaju nositi i osobe koje su se vakcinisale u zatvorenim prostorima, a važnost maske, distanciranja i higijene treba ostati na snazi. Ustvari, maske mogu biti danas važnije nego prije, bez obzira na to jeste li se vakcinisali.