Pogledajte snimak

Zapanjujući, ultra detaljan skup 3D slika koje prikazuju ljudske dišne ćelije zaražene virusom SARS-CoV-2 - virusom koji uzrokuje COVID-19 - baca novo svjetlo na to kako se ove infekcije obuzdavaju i kako bi se liječnici mogli boriti protiv njih.

Kako bi zapravo vidjeli ćelije i male strukture koje prekrivaju njihove površine, naučnici s Univerziteta Utrecht morali su brzo poboljšati tehniku mikroskopije koja se naziva ekspanzijska mikroskopija.

Njihova ažuriranja omogućila su im da u mikroskopu pogledaju objekte širine 20 nanometara, što je deseterostruko poboljšanje koje je koronavirus širine 100 nanometara učinilo jasno vidljivim.

Slike prikazuju više načina na koje koronavirus mijenja i deformira zaražene ćelije tokom razmnožavanja, što je istaknuto u video pregledu istraživanja koje je proveo New Scientist.

U osnovi, naučnici su otkrili da koronavirus, nakon što je inficirao ćeliju domaćina i umnožio se koliko god može, kopa prema van iz sićušnih niti na površini stanice zvane mikrovilice sa svojim šiljastim proteinom.

Poznavanje ovog načina bijega - kao i drugih načina koje otkrivaju ove slike - moglo bi pomoći naučnicima u razvoju učinkovitijih lijekova ili tretmana.

To je zasad nagađanje, naravno, ali kako se nastavljamo boriti s ovom pandemijom, svako malo novog znanja može napraviti veliku razliku...