UNIVERZITET OXFORD

Rizik od dobijanja rijetkog krvnog ugruška nakon prvih doza vakcina protiv COVID-a 19 AstraZeneca ili Pfizer daleko je manji od rizika dobijanja ugruška od samog korona virusa, pokazuje obimna studija istraživača sa Univerziteta Oxford.

Strahovi zbog rijetkih slučajeva ugrušavanja krvi nagnali su neke države da ukinu ili ograniče davanje vakcina AstraZeneca koju je razvio upravo Oxford, a Velika Britanija je preporučila da zdrave osobe mlađe od 40 godina dobiju neke druge vakcine.

Studija, koji je objavio medicinski magazin BMJ, pratila je podatke od 29 miliona osoba u Engleskoj koje su primile prvu dozu vakcina između decembra i aprila.

Pronađeno je jako malo povećanje rizika od ugrušavanja krvi koje bi moglo dovesti do hospitalizacije ili smrti ubrzo nakon dobijanja vakcina AstraZeneca i Pfizer. No, zaključeno je kako su rizici „značajno veći i dugotrajniji“ nakon infekcije COVID-a 19.

Smrt spikerke BBC-a

Ovo pitanje je u žiži javnosti ove sedmice jer je mrtvozornik u četvrtak ustanovio kako je 44-godišnja spikerka BBC-a Lisa Shaw preminula od ugruška u glavi što je rijetka komplikacija od dobijanja prve doze AstraZenece.

Liderka studije Julia Hippisley-Cox, profesorica kliničke epidemiologije na Univerzitetu Oxford, za BBC Radio 4 je rekla kako je smrt Shaw „jako tužan“ događaj, ali i „kako su ovo jako rijetki slučajevi, dok velika većina pacijenata je apsolutno uredu sa ovim vakcinama“

Studija je procijenila da je od 10 miliona osoba koje su dobile vakcinu AstraZeneca, još sedam od njih preminulo od ugruška, dok ih je 20 preminulo od infekcije.

Kada je riječ o stvaranju ugruška u venama, naučnici procjenjuju kako je bilo još 66 slučajeva u 10 miliona vakcinisanih AstraZenecom, dok ih je sa virusom bilo 12.614.