STRUČNJACI OTKRILI

Glavobolja, nervoza, čudni zvukovi u stomaku, ali i manjak koncentracije..., sve su to posljedice gladi.

I dok neki mogu dugo trpiti glad, za druge je to vrlo teško, piše healthline.com.

Prema riječima stručnjaka, postoji nekoliko razloga zašto smo stalno gladni. Između ostalog navodi se i o manjku proteina, masnoća ili vlakana, ali i stresu.

Ne jedete dovoljno proteina
Za kontrolu apetita proteini su važni, ali će i osigurati da duže vremena možete ostati siti i unijeti manje kalorija u organizam. Djeluju tako da pružaju osjećaj sitosti, daju organizmu znak da je sit i smanjuju lučenje hormona koji stimuliraju glad.

Ne spavate dovoljno
Kvalitetan san utječe i na smanjenu proizvodnju hormona gladi, dok će neispavanost učiniti suprotno i zato je moguće da ćete biti gladni cijeli dan. Pokušajte odspavati osam sati kako biste iskoristili sve dobrobiti ostatak dana.

Jedete previše ugljikohidrata
Procesuirani ugljikohidrati nemaju vitamina, minerala ni vlakana. Upravo i zbog manjka vlakana, tijelo će ih procesirati vrlo brzo i zato ćete u kratkom vremenu osjetiti glad. Ugljikohidrati mogu dovetsi do porasta nivoa inzulina, hormona koji je zaslužan za prijenos šećera u ćelije.

Jedete premalo masnoća
Upravo su masnoće odgovorne za osjećaj sitosti, posebno zato što se sporo probavljaju i ostaju u želucu duže vrijeme.

Ne pijete dovoljno tečnosti
Osim što će voda donijeti puno dobrobiti za zdravlje, ona će vas i zasititi ako je pijete prije obroka.

Vlakna su važna
Glad je posljedica manjka vlakana u organizmu. Vlakna će utjecati na otpuštanje hormona koji smiruje apetit i sigurno ćete dugo biti siti jer je potrebno puno vremena da se razgrade u želucu. Postoje različite vrste vlakana, i neka su bolja od drugih, pa su tako i studije pokazale da su topiva vlakna puno bolja kada je u pitanju sprečavanje osjećaja gladi od netopivih. Odličan su izvori zob, batat, narandže…

Ometaju vas dok jedete
Ubrzan način života često znači i obroke „s nogu“. Iako možete tako uštedjeti na vremenu, vjerovatnoća je da ćete pojesti više i da ćete jesti ne tako zdravu hranu, a to sve vodi do prekomjernog unosa kalorija i naravno debljanja.

Puno vježbate
Ko vježba taj i troši puno kalorija, a posebno se to odnosi na one koji to rade često. Oni imaju i brži metabolizam, što znači da se troši i više kalorija kada osoba leži ili sjedi, a to je i razlog zašto ste često gladni.

Pijete previše alkohola
Alkohol je poznat po tome da stimulira apetit, a studije su pokazale da bi to mogla biti posljedica rada hormona, posebno ako se pije prije obroka.

Pijete kalorije
Ako pijete puno sokova ili jutro počnete uz smoothie, možda ćete biti gladni cijeli dan, a jedan je od razloga što tekućina puno prije prođe kroz želudac od krute hrane.

Stalno ste pod stresom
Sve se svodi na nivo hormona koji se nazivaju glukokortikoidi čiji broj raste kada smo pod stresom. Kada je njihov nivo uvijek povišen, to može povećati šanse da se određene ćelije pretvore u masne ćelije, što naravno može uzrokovati debljane.

Konzumirate određene lijekove
Neki će lijekovi pojačati osjećaj gladi, a mnogi od njih uključuju antipsihotike, antidepresive, lijekove za stabilizaciju raspoloženja. Smatra se da i lijekovi za dijabetes, poput inzulina, mogu povećati osjećaj gladi.

Brzo jedete
Upravo brzina kojom jedete može utjecati na osjećaj gladi, pa su i brojne studije pokazale kako ćete jesti više. Pokušajte osvijestiti kako jedete. Kada jedemo s punom svjesnošću, jedemo sporije i možemo više uživati u istoj ili manjoj količini hrane.

Zdravstveno stanje
Često stalna glad može biti i posljedica neke bolesti, kao što su dijabetesa ili ubrzani rad štitnjače. Manjak šećera u krvi isto tako može povećati osjećaj gladi, ali tu su i depresija, anksioznost i PMS.