Studija

Istraživači s kanadskog Univerziteta Waterloo izveli su eksperimente koristeći lutku kako bi simulirali osobu koja sjedi i diše u velikoj prostoriji.

Studije su pokazale da se s vremenom u prostoriji skuplja značajna količina aerosolnih kapljica, i to usprkos nošenju uobičajenih hirurških ili platnenih maski, piše Bug.

Aerosolne kapljice toliko su male da ostaju lebdjeti u zraku i tako ulaze u respiratorni sistem ljudi koji duže borave u prostoriji.

"Nema sumnje da je korisno nositi bilo kakvu masku", rekao je Serhiy Yarusevych, profesor mašinstva i mehatronike i voditelj studije.

Međutim, postoji vrlo ozbiljna razlik u efikasnosti različitih maski kada je u pitanju kontrola aerosola.

Prethodna istraživanja su pokazala da su aerosoli koje raspršuju zaražene osobe izvor prijenosa koronavirusa (SARS-CoV-2) koji uzrokuje COVID-19, čak i izvan zone socijalnog distanciranja od dva metra koju naširoko preporučuju funkcioneri javnog zdravstva.

Najnovija studija pokazala je da obične, najčešće korištene maske, prvenstveno zbog problema s prianjanjem uz lice, filtriraju samo oko 10 posto izdahnutih kapljica aerosola.

Preostali aerosoli se preusmjeravaju, uglavnom s vrha maske na nosu, i nefiltrirani bježe u vanjski zrak. S druge strane, kvalitetnije, skuplje N95 i KN95 maske filtrirale su i više od 50 posto izdahnutih aerosola koji se mogu nakupiti u zatvorenom prostoru i širiti virus COVID-19 prilikom udisanja.

Yarusevych, glavni istraživač u istraživačkom laboratoriju za mehaniku fluida, apelira da bi se zbog mnogo veće efikasnosti N95 i KN95 maske trebale što više nositi u zatvorenim prostorima, poput škola i na radnim mjestima.

Eksperimenti su također kvantificirali utjecaj sistema ventilacije koji cirkulišu i zamjenjuju zrak u prostorijama na nakupljanje aerosola.

Utvrđeno je da je čak i minimalna ventilacija podjednako efikasna kao i najbolje maske u smanjenju rizika od prijenosa.

U idealnom slučaju, kaže Yarusevych, dokazi pokazuju da je najbolje kombinovati visokokvalitetne maske i odgovarajuću ventilaciju kako bi se reducirala opasnost od nakupljenih aerosola u zatvorenom prostoru.

Rezultate eksperimenta pogledajte u videu.