MNOGI GRIJEŠE

Rezultati studije, objavljene su ovog ljeta u magazinu "Saudi Pharmaceutical Journal," pokazali su koliko je važno uz koju se tekućinu piju lijekovi, prenosi eatthis.com.

Za potrebe studije uzeti su lijekovi pet proizvođača za koje nije potreban recept ljekara, a koriste se protiv bolova, za smirivanje simptoma alergije, upale.

Naučnici su zaključili da se neki napici ne bi trebali koristiti kao zamjena za vodu kada se piju tablete i kapsule, a razlog je što u skoro svim slučajevima ta pića uveliko umanjuju djelotvornost lijeka, ubrzavaju njegovu razgradnju što može spriječiti organizam da ga do kraja apsorbira.

Naravno, da ovo znači da taj isti lijek neće moći pomoći kod smirivanja simptoma.

Evo o kojim je napicima riječ:

Kafa


Studija je u obzir uzela i temperaturu ovog napitka, a ne samo da kafa sadrži i neke jake komponente i kofein koji bi se mogli uplesti u razgradnju lijeka, nego studija i upozorava da napici, poput kafe, mogu promijeniti hemijske sastave lijeka, ali i vrijeme apsorpcije.

Stručnjaci su davno prije došli do spoznaje kako kafa može oslabiti učinak antipsihotika poput litija i klozapina, a pojačati učinak i nuspojave nekih drugih lijekova. Na toj listi nalaze se aspirin, epinefrin (koristi se za liječenje ozbiljnih alergijskih reakcija) i salbutamol (u obliku inhalatora za bolesti disajnih puteva). Također, kafa može otežati organizmu iskorištavanje željeza koje ste unijeli u organizam.

Sok od narandže


Sok od narandže poznat je po visokom djelu vitamina C, a u studiji je dokazano da je upravo ovaj napitak odgovoran za efekt lijeka i vrijeme otpuštanja njegovih sastojaka koji pomažu.

Gazirani napici

Vjerovatno svi već znaju kako većina gaziranih napitaka nikako nije dobra za zdravlje, a šećer iz njih utječe na upalne procese. No, upravo je ovaj popularni napitak prepoznat da će utjecati na vrijeme razgradnje lijeka u organizmu i to kod većine lijekova koji su korišteni u studiji, osim onih koji tretiraju simptome alergije.

Energetski napici


Energetska pića sadrže povećanu količinu kofeina do 320 mg, do 4.000 mg taurina, 2.400 mg glukuronolaktona i do 200 mg inozitola računato na litar proizvoda. Suprotno nazivu energetska pića nisu direktan izvor energije. Preko dodanih sastojaka potiču bolje iskorištenje energije organizma, a sadržajem kofeina djeluju stimulirajuće.

Utjecaj kofeina na osobu je različit, pa se preporučuje pri prvo, konzumiranju polako piti, a posebno ako se pije do jedan litar dnevno određenog energetskog napitka.
Energetski napici stimuliraju rad srca, povećava se krvni pritisak, uzrokuju dehidraciju, izlučivanje vode iz tijela, a smanjuju potrebu za spavanjem.

Mlaćenica


Od ranije znamo da mliječni proizvodi nisu najbolji izbor kada pijete lijekove. Glavni krivci za to mogu biti neki minerali u mlijeku, poput magnezija i kalcija te protein kazein.

Sok od grejpfruta


Grejpfrut mijenja način na koji određene ćelije u našim crijevima prihvataju i prenose lijekove kroz tijelo, a to se znalo i puno prije ove studije. Ova voćka može negativno djelovati na učinak više od 50 lijekova, tako da nekima od njih oslabi učinak, a drugima pojača. Između ostalih lijekovima to su feksofenadin protiv alergija ili atorvastatin za snižavanje nivoa holesterola u krvi.

Savjet: Naučnici poručuju da uvijek čitate uputstvo na lijeku gdje piše kako ga uzimati, a dobro je o tome upitati i svog ljekara ili farmaceuta u apoteci.