KORONAVIRUS KOD NAJMLAĐIH

Delta varijantni soj koronavirusa je čak dva puta zarazniji od prethodnih varijanti, a postoje i podaci koji ukazuju da može uzrokovati i ozbiljnije posljedice.

Za razliku od prethodnih varijanti, koje su više-manje zaobilazile djecu, čini se da delta soj predstavlja za njih puno veću opasnost, a posebno za mališane mlađe od 12 godina koji nisu vakcinisani.

Prema pisanju Američke Akademije Pedijatrije, do početka ovog mjeseca oko 94.000 djece imalo je COVID-19, piše healthline.com.

- Delta varijanta je puno zaraznija, i zato se češće vidi i kod djece - izjavio je dr. Paul Offit, direktor centra za vakcinaciju i pedijetriju, Philadelphia.

Još je prerano reći razlikuju li se simptoma delta soja od prethodnih varijanti virusa, a stručnjaci kažu kako su gubitak mirisa i okusa puno rjeđi kod infekcije ovim sojem, ali su glavobolja, bolno grlo, curenje nosa i temperatura neki od simptoma.

- Malo je prerano da se vide rezultati visoko kvalitetnih studija literature koje se odnose na trenutni porast zarazom delta sojem - izjavio je dr. Michael Grosso, šef pedijatrije u bolnici Northwell Health’s Huntington.

Grosso je dodao da su najčešći simptom kod djece i mladih kašalj, začepljen i nos koji curi, gastroenterološki simptomi i osip koji se ne javlja tako često.

- Koja god varijanta virusa da je u pitanju, roditelji trebaju biti svjesni i ostalih stanja koja može uzrokovati ova bolest kod djece - kazao je Grosso, te dodao da jedna od ozbiljnih bolesti koje se treba čuvati je multisistemski upalni sindrom (MIS-C) kod djece i adolescenata.

- Radi se o ne tako čestoj, ali ozbiljnoj komplikaciji ove bolesti, a primjećuje se i nekoliko sedmica nakon infekcije – naveo je Grosso.

Simptomi multisistemskog upalnog sindroma su: bol u stomaku, krv u bjeloočnici i prsima, proljev, glavobolja, umor, bol u vratu, osip, povraćanje.

Ono što mnoge roditelje zanima jeste – kada djecu testirati na COVID-19?

- Ako primijetite da imaju ikakve respiratorne simptome, javite se na testiranje - kaže Offit.

Djeca kod kojih se javi bilo koji od gore navedenih simptoma moraju se testirati kod pedijatra. Posebno se to odnosi na mališane koji se vraćaju u školske klupe ili se vraćaju s odmora gdje su bili u velikoj grupi.

Prema riječima Offita, ako je dijete pozitivno, treba ga izolirati dok se simptomi ne povuku.

Dodao je da dijete pozitivno na koronavirus, ali kojem ne treba ljekarska pomoć, potrebno je pratiti, da li mu se simptomi pogoršavaju, poput disanja, ali i općeg stanja.

Dobra je da dijete nosi masku te da se prostorija u kojoj boravi često zrači.

- Bilo bi dobro da bolesna osoba ima i vlastito kupatilo. I na kraju, prevencija je uvijek puno bolja od liječenja, pa se treba još uvijek čuvati. Nije na odmet spomenuti da bi se svi koji mogu trebali vakcinisati – rekao je Offit.