ISTRAŽIVANJA

Kompanije Pfizer i BioNTech podnijele su u ponedjeljak inicijalni izvještaj Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) u kojem stoji da je treća doza vakcina učinkovita i u zaštiti protiv novih varijanti koronavirusa.

Treća doza izazvala je značajno snažniji odgovor antitijela protiv originalne varijante koronavirusa, kao i protiv delta (indijske) i beta (južnoafričke) varijante, u poređenju s odgovorom nakon dvije doze. Prema prvim istraživanjima, treća je doza jednako učinkovita protiv originalne varijante kao i protiv mutacija, prenosi N1.

- S obzirom na visoku razinu imunološkog odgovora koji smo zamijetili, treća doza primijenjena šest do 12 mjeseci nakon primarnog cjepiva može pomoći zadržati visoku razinu zaštite protiv covida-19 - stoji u izvještaju kompanije.

Ovi podaci ukazuju na to da možemo sačuvati visoki nivo zaštite protiv virusa i njegovih varijanti trećom dozom vakcina. Ono bi moglo smanjiti prijenos bolesti među ljudima koji su se vakcinisali, ali i bolje kontrolirati širenje virusa općenito, rekao je dr. Ugur Sahin, suosnivač BioNTecha.