SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Američki regulatori za lijekove saopćili su da primatelji transplantata i drugi s izrazito oslabljenim imunološkim sistemom mogu dobiti dodatnu dozu vakcine Pfizer ili Moderna kako bi ih bolje zaštitili jer delta varijanta koronavirusa nastavlja da se širi.

Kasno sinoćna najava američke Uprave za hranu i lijekove (FDA)odnosi se na nekoliko miliona Amerikanaca koji su posebno ranjivi zbog transplantacije organa, karcinoma ili drugih poremećaja. Nekoliko drugih zemalja, uključujući Francusku i Izrael, imaju slične preporuke, izvještava AFP.

“To omogućuje liječnicima da jačaju imunitet kod određenih imunokompromitiranih osoba kojima je potrebna dodatna zaštita od COVID-19”, rekla je u priopćenju dr. Janet Woodcock, povjerenica FDA-e.

FDA je utvrdila da primatelji transplantata i drugi sa sličnim nivoom ugroženog imuniteta mogu primiti treću dozu vakcine Pfizer i Moderne najmanje 28 dana nakon što su dobili drugu dozu. FDA nije spomenula pacijente s oslabljenim imunitetom koji su primili vakcinu Johnson & Johnson s jednom dozom.

Najava dolazi uslijed izuzetno zarazne delta varijante koronavirusa koja se širi po većem dijelu zemlje, podižući nove slučajeve, hospitalizacije i smrtne slučajeve do visine koja nije viđena od prošle zime.

Zdravstvene vlasti smatraju da je dodatna doza dio početnog recepta za osobe s oslabljenim imunitetom. Na primjer, Francuska od aprila potiče da takvi pacijenti dobiju treću dozu četiri sedmice nakon redovne druge injekcije. Izrael i Njemačka također su nedavno počeli preporučivati treću dozu vakcine.