LJEKOVITOST

Nekoliko badema preporučuje se pojesti svaki dan jer riječ je o izuzetno zdravom orašastom voću. No njihovu hranjivost još ćete više osjetiti ako ih preko noći ostavite natopljene u vodi.

Namakanjem badema u vodi smanjuje se količina tanina i kiselina koji se nalaze u ljusci orašastog voća, a koji mogu smanjiti apsorpciju hranjivih tvari iz badema u tijelu.

Iz mokrih badema tijelo će još bolje "upiti" svu njihovu hranjivost, vitamine i minerale te stimulirati aktivnost enzima u tijelu, čime se poboljšava probava. Dodatni je plus namočenih badema taj što su mokri bademi još ukusniji od suhih te se mogu koristiti u brojnim receptima.

Namočeni bademi imaju više vitamina B i enzima poput lipaze od suhih badema. Blanširani bademi također su dobar izvor kalija, vlakana, proteina i zdravih masnoća, uključujući monozasićene i polizasićene masne kiseline, dok s druge strane imaju malu količinu zasićenih masti. U bademima se nalaze i kalcij i željezo te moćni antioksidansi koji pridonose dobrom sveukupnom zdravlju.

Kako namakati bademe? Najbolje je metoda 24-satno namakanje u dvije vode. Oko 250 grama badema stavite u posudu ili lonac i prelijte ih toplom vodom. Nakon 12 sati iscijedite vodu i dodajte bademima dvije kašičice soli. Nakon toga ponovno napunite posudu toplom vodom i ostavite bademe u njoj još 12 sati.

Nakon 24-satnog namakanja lako ćete skinuti smeđu ljusku s badema, ako se već nije sama odvojila. Tako namočene bademe možete koristiti sedam dana, tokom kojih neće izgubiti ništa od svoje vrijednosti.

Zbog veće količine vitamina E, vlakana i folne kiseline namočeni bademi povoljno djeluju na probavu, pomažu kod dijabetesa, problema s kožom i hroničnih bolesti poput srčanih problema i reumatoidnog artritisa. Namočeni bademi odličan su saveznik i mršanja jer njihova bogata količina vlakana smanjuje osjećaj gladi, čime se smanjuje unos kalorija i potiče gubitak kilograma.