NEGATIVNI EFEKTI

Ljeto je vrijeme kada se preporučuje unos veće količine vode, međutim mnogi, da bi se osvježili, posežu za hladnom ili čak ledenom vodom. Koliko je zaista dobro za organizam unositi hladnu vodu?

Stručnjaci navode da hladna voda može negativno utjecati i na probavni sistem, tako što ga usporava. Unutrašnja temperatura tijela je oko 36 stepeni i zbog toga bi za normalnu funkciju tijela i probave trebalo piti vodu slične temperature.

Sahara Rose, stručnjakinja u polju tradicionalne medicine, kazala je da naše tijelo potroši mnogo više energije kada unosimo hladnu vodu, ostavljajući nam manje energije za ozdravljenje i mentalne funkcije.

"Kada unosimo hladnu vodu u organizam, dolazi do sužavanja krvnih žila, dok se pijenjem tople vode krvne žile šire", dodala je.

Mnogi stručnjaci, među njima i Rose, preporučuju konzumiranje samo tople vode ili čak vruće, kako bi probava bila u optimalnom stanju.

Međutim, malo je istraživanja o prednostima konzumiranja tople vode, iako se to zagovara u mnogim kulturama. Jedino što je naučno dokazano jeste da unošenjem hladne vode dolazi do stezanja krvnih žila, što može uzrokovati slabiju apsorpciju, dok kada konzumirate toplu vodu, krvni sudovi vam se šire.

Uprkos nedostatku studija Rose zagovara izbjegavanje ledene vode.

"Nakon svih medicinskih obuka shvatila sam da mnogo toga ne znamo, posebno kada je riječ o zdravlju crijeva i imunološkom sistemu. To su područja koja ne razumijemo dobro u našem tradicionalnom medicinskom sistemu", kazala je.

Ako ste žedni, nije pametno ni čekati da voda dosegne savršenu temperaturu. Zadržavanje hidratacije trebao bi vam biti prioritet, naročito tokom toplijih godišnjih doba i vježbanja.