ČUVENI GASTROENTEROLOG SAVJETUJE

Zahvaljujući njegovim savjetima problemi sa lošom probavom će postati prošlost

Problem nadutosti i usporenog metabolizma muči sve veći broj ljudi. Ubrzan način života i nepravilna ishrana su doveli do toga da je ovo stanje uzelo maha. Problem sa crijevima prouzrokuje slabljenje imuniteta i mnoge druge tegobe, kaže doktor Kenet Braun.

Evo na koji način ćete održati zdravlje vaših crijeva:

Hrana je uvijek najbolji lijek

Sve što unesemo u naš organizam na određen način utiče na nas. Doktor savjetuje pažljivo čitanje deklaracija i biranja što prirodnijih namirnica. Zeleno voće i povrće, kao i banane imaju pregršt benefita za crijeva.

Birajte odgovarajuća vlakna

Vlakna se dijele u dvije grupe, topiva i netopiva vlakna.

Topiva vlakna se nalaze, pasulju, grašku, lanu, bobičastom voću, jabukama i ona zapravo usporavju probavu. Bolji izbor su uvijek netopiva vlakna koja se nalaze se u orasima, žitaricama od celog zrna, sjemenkama i pirinču.

Flavanoidi su vam najbolji saveznici

Flavonoidi povrću daju boju, a jako su korisni i za probavu jer djeluju kao antioksidansi. Najveća koncentracija flavonoida nalazi se u zelenoj salati, luku i slatkom krompiru.

Smanjite stres

Kada smo pod stresom lučimo prekomjerno želudačnu kiselinu koja uzrokuje smetnje. Fizička aktivnost je odlična za eliminisanje napetosti.

Kvalitetan san je obavezan

San je zaista ljekovit. Ukoliko ste odmorni, problemi sa crijevima će vas zaobići.

Vještački zaslađivači prave ozbiljne smetnje

Vještački zaslađivači su glavni uzročnici dijareje, jer organizam nije u stanju da ih vari.