MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Od početka pandemije koronavirusa zdravstveni stručnjaci savjetuju nošenje zaštitne maske kako bi smanjili rizik od zaraze virusom. No, nisu sve maske jednako djelotvorne.

Michael Osterholm, direktor Centra za istraživanje i politiku zaraznih bolesti pri Univerzitetu Minnesota, navodi da platnene maske i marame nisu toliko djelotvorne u zaštiti od virusa, te da su maske N95 koje sadrže i filtere znatno bolja opcija.

Osterhold ističe da maske ne sprečavaju širenje virusa djelotvorno koliko neki misle. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da platnene maske pružaju određenu dozu zaštite te da učinkovitost ovih maski ovisi o vrsti tkanine, broju slojeva i o tome pristaje li vam maska ispravno.

Dosadašnja istraživanja pokazale su da platnene maske koje imaju više slojeva štite bolje nego jednoslojne maske te da u nekim situacijama mogu filtrirati oko 50 posto finih čestica virusa, navodi CDC.

Treba naglasiti da su dosadašnje analize pokazale da je nošenje maski u općoj populaciji dovelo do velikog pada broja novozaraženih.

- Moramo govoriti o tome kako se bolje zaštititi maskama. Moramo govoriti o N95 maskama koje bi mogle napraviti puno i za nevakcinisane i za one koji se nisu ranije zarazili - rekao je Osterholm.

CDC klasificira maske KN95 i N95 kao one koje su "osmišljene i testirane kako bi se osiguralo da rade na dosljednom nivou kako bi se spriječilo širenje COVID-19 - prenosi The Hill.