ISTRAŽIVANJE

Velika je vjerojatnoća da s vremenom slabi zaštita osigurana cjepivom protiv zaraze, pa i od potencijalno teških oblika oboljenja od koronavirusa, te će kampanje cijepljenja potrajati sljedećih godina, rekli su naučnici iz savjetodavne grupe britanske vlade, piše Reuters.

“Velika je vjerojatnoća da s vremenom oslabi imunitet na SARS-CoV2 stvoren cjepivom, pa i za potencijalno teški oblik bolesti, no vjerovatno u manjoj mjeri”, zaključci su iz dokumenta koji razmatra SAGE (naučna savjetodavna skupina za izvanredna stanja, Scientific Advisory Group for Emergencies).

“Prema tome, vjerovatno je da će se tokom mnogih sljedećih godina nastaviti kampanje cijepljenja protiv SARS-CoV-2 , no sada ne znamo koja će učestalost docjepljivanja biti optimalna da bismo zaštitili ranjive od covida”, kažu naučnici.

Realna je mogućnost da će se pojaviti novi sojevi


Dokument naslovljen “Koliko dugo će cjepiva štititi od covida?” sastavili su istaknuti virolozi i epidemiolozi iz više ustanova – Kraljevskog koledža iz Londona (Imperial College London), Univerziteta Birmingham te Zavoda za javno zdravlje England (Public Health England).

Britanija je odobrila i koristi cjepiva tri proizvođača – Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech te Moderna. Stvarni podaci pokazuju da cjepiva štite 95 posto ili više od varijante alfa, koja je dominirala Britanijom početkom ove godine, tvrde naučnici, no sposobnost cjepiva da zaštite od infekcije i prijenosa na druge osobe je manja.

U zasebnom izvještaju za britansku vladu od 22. jula naučnici kažu da postoji realna mogućnost da će se pojaviti novi sojevi koji bi mogli izazvati teža oboljenja ili slabiti učinak cjepiva koja su sada na raspolaganju. Pojava tih novih sojeva virusa mogla bi voditi jačim kontrolama i zatvaranjima s negativnim posljedicama po ekonomiju.