Novi sprej za nos daje novu nadu u pandemiju: lijek koji je razvijen kao “ubica korona virusa” u Kanadi, navodno smanjuje virusno opterećenje zaraženih osoba za 95 posto u 24 sata i za 99 posto u 72 sata, prenosi Krone.at priču njemačkog “Welta”.

“Sprej koji smo razvili pokazao se ne samo kao blokator virusa, već i kao ubica virusa”, rekla je o spreju “Enovid” Gilly Regev, osnivač kompanije “SaNOtize” čije je sjedište u Vancouveru.

Proizvodnja “Enovida” već je započela u Izraelu. Klinički testovi provedeni u Velikoj Britaniji pokazuju veliko obećanje.

Prema tvrdnjama kompanije SaNOtize, “Enovid” može suzbiti patogen u samo dvije minute.

Učinkovitost protiv Delta verzije trenutno se još uvijek ispituje. Sprej koristi dušikov oksid kao mehaničku i hemijsku barijeru protiv infekcija u nosu. Lijek bi također trebao pomoći protiv drugih respiratornih virusa – na primjer protiv virusa gripe.

Može se koristiti do pet puta dnevno nakon izlaganja virusima.

U Izraelu ga je u januaru odobrilo tamošnje Ministarstvo zdravlja za odrasle i djecu od dvanaest godina. Sljedeće bi sedmice “Enovid” trebao krenuti preko recepta. Novi Zeland je također dao privremenu dozvolu za prodaju.

Sumnje u “proizvod bez nuspojava”


Prema podacima kompanije, nuspojave nisu pronađene ni kod jednog ispitanika. Međutim, takvu tvrdnju dovodi u pitanje specijalistički časopis “Pharmazeutische Zeitung”, iz prostog razloga jer mu je glavni sastojak dušikov oksid, tvar koja proširuje krvne žile, pa se stoga može očekivati pad krvnog pritiska. Odobrenje u Njemačkoj stoga je još uvijek nezamislivo. Kompanija nije mogla pružiti zadovoljavajuće odgovore na upite koje su poslali iz njemačkog “Welta”.