Blefarospazam ili miokimija

Titranje kapaka oka, u medicini označeno kao blefarospazam ili miokimija, je prisilno, nevoljno trzanje donjeg ili gornjeg očnog kapka. Titranje oka je česta pojava, a može se desiti na oba oka. Ovi trzaji traju kraće ili duže vrijeme, mogu se ponavljati, a najčešće prolaze sami od sebe. Postoje tri uobičajene vrste titranja oka, piše Prvo zdravlje.

Manji trzaji i titranje kapaka često je prouzrokovano svakodnevnim faktorima poput umora, stresa ili kofeina. Može se pojaviti i zbog iziritirane površine oka (rožnica) ili sluznice koja oblaže kapke (konjunktiva).

Benigni esencijalni blefarospazam obično se javlja u srednjoj i kasnoj odrasloj dobi i vremenom se pogoršava. Žene imaju dvostruko veći rizik da obole, u odnosu na muškarce. Nije ozbiljno stanje, ali teži slučajevi mogu ometati svakodnevni život.

Počinje neprekidnim treptanjem ili iritacijom oka. Kako se stanje pogoršava, može se pojaviti osjetljivost na svjetlost, zamućenje vida i grčevi mišića lica. Spazmi (grčevi) mogu postati toliko jaki da očni kapci ostanu zatvoreni nekoliko sati. Istraživači misle da su uzrok tome genetski, ali i neki vanjski faktori.

Hemifacijalni spazam je još rjeđi. Uključuje mišiće oko usta i kapaka. Za razliku od druge dvije vrste, obično pogađa samo jednu stranu vašeg lica. Uzrok je najčešće kontakt arterije sa facijalnim živcem, gdje arterija vrši pritisak na živac, neka povreda u području glave i lica, ali uzrok može ostati i neprepoznat (idiopatski).

Uzroci i pokretači trzanja oka


Očni kapak može zatitrati zbog nekog neobičnog signala u mozgu ili mišićima lica. Svakodnevni faktori koji mogu pokrenuti titranje i trzanje oka su: umor, stres, kofein, alkohol, pušenje, osjetljivost na svjetlost, neki lijekovi – posebno oni koji se koriste za liječenje psihoza ili epilepsije.

Rijetko je, ali neki poremećaji mozga i živčanog sistema također mogu izazvati titranje kapaka. Oni uključuju stanja poput Parkinsonove bolesti, oštećenja mozga, multiple skleroze, Bellove paralize, Touretteovog sindroma i distonije.

Neke osobe mogu imati grčeve u očima cijeli dan. Grčevi mogu trajati danima, sedmicama ili mjesecima i na taj način značajno utjecati na kvalitetu života.