AKO STE NA DIJETI

Toksična kultura mršavosti želi da vjerujete da vaše tijelo nije savršeno, kako biste potražili rješenje koje će vam ponuditi neki jednostavan odgovor ili plan prehrane. Naravno, vjerovatno ćete to i skupo platiti.

No, većina tih brzih rješenja ne pružaju na kraju rezultat kakvog ste očekivali, piše eatthis.com.

Ne postoje dokazi koji bi potvrdili da te restriktivne dijete pomažu pri gubitku kilograma dugoročno, a s tim se zaključkom slažu i ljekari.

Dr. Adrienne Youdim, internist koji je specijalizirao medicinski gubitak kilograma, komentira kako je kultura dijeta i cijela ta industrija prepuna lažnih obećanja i priča i tome što takve dijete uopće čine vašem zdravlju.

- Nažalost, uobičajen pristup su poruke koje siju strah i obećanja da će dijeta pomoći u kratkom roku, i to nas udaljava od jedne činjenice, a to je da mi sami znamo šta trebamo napraviti - dodaje.

Brza rješenja nikada ne djeluju, a ono što možete očekivati nakon nje je katastrofa – nevjerovatnom brzinom ćete opet nakupiti kilograme.

Zaboravite na programe, fokus ste vi

Zaboravite na sve poruke koje čitate, fokusirajte se kako vi samo možete utjecati na vaš odnos prema hrani.
Šta vaša glad predstavlja? Možda ste pod stresom, možda vam je dosadno. Možda ne postavljate jasne granice. Njegov je savjet da stvorite sami uvjete za uspjeh.

Evo šta on savjetuje kao najbolji način da biste to i postigli.

Napunite ostavu i frižider

Kada su oni puni namirnica koje su zdrave i koje možete odmah konzumirati, lakše je pratiti savjete nutricionista i pratiti prehranu bez da trošite na to puno vremena. Nasjeckajte mrkvu, pripremite salatu, ispecite bijelo pileće meso unaprijed.

Uzmite vremena za pripremu jela

Ne morate cijeli dan provoditi u kuhinji kako biste pripremili zdrav obrok. Ustvari puno je gotovih jela koje mogu biti dio zdrave prehrane. Mogu to biti orašasti plodovi, salata, varivo ili supa… Neka jela možete ostaviti i u zamrzivač, ujutro izvaditi i ponijeti na posao gotovi obrok.

Dovoljno odmora

Studije pokazuju kako je manjak sna faktor koji aktivira hormone gladi. Jedna studija pokazala je kako samo jedna noć bez sna može povećati nivoe hormona koji bude osjećaj gladi. U prosjeku bi odrasla osoba trebala spavati najmanje sedam sati radi održavanja zdravlja, pa se svakako pobrinite da se budite odmorni ako želite izbjeći osjećaj gladi cijeli dan.

Budite dobri prema sebi

Ovo sigurno nije najmanje važan savjet. Radi se o procesu kojem se morate posvetiti. Naučite kako sebe prigrliti i njegovati tijelo i um. Pozitivne afirmacije mogu puno pomoći kao taktika da promijenite pogled na sebe i izgled svog tijela.

Znamo da brze dijete i bilo kakav oblik restrikcije ne djeluje dugoročno, a šta će se dogoditi ako pojedete taj jedan keks koji je zabranjen dijetom? Baš ništa. Jesti zdravo znači znati kako i kada u prehranu ukomponirati namirnice koje vi volite, a ako promijenite pogled na sebe, ne samo da ćete biti sretnija osoba već ćete pronaći i novi način prehrane koja vama odgovara.