PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Američki zdravstveni zvaničnici, nakon sastanka sa proizvođačem vakcina Pfizer, kazali su da Amerikancima koji su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa nije potrebna treća doza.

Farmaceutska kompanija Pfizer prošle sedmice je objavila da planira da zatraži od američkih regulatora odobrenje za dodatnu dozu vakcine, na osnovu dokaza o povećanom riziku od infekcije šest mjeseci nakon imunizacije i širenja delta varijante virusa.

Zvaničnici Odjeljenja za zdravlje i usluge (HHS) imali su sastanak sa predstavnicima Pfizera o najnovijim, preliminarnim podacima o vakcinama i nastavit će u budućnosti diskusiju o tome kada i da li je potrebna nova doza za pojačavanje imuniteta, rekao je portparol ove službe, prenosi Reuters.

Pfizer je saopćio da planira da objavi jasnije podatke u nekom od stručnih žurnala.

Iz kompanije je rečeno da Pfizer i administracije SAD-a dijele osjećaj urgentnosti da se ostane ispred virusa i da postoji dogovor da naučni podaci diktiraju sljedeće korake u striktnom regulatornom procesu.

Širenje delta varijante, koja je prvi put detektovana u Indiji, pojačalo je strah u vezi s tim da li vakcine pružaju dovoljno zaštite i od ovog soja.