NOVA ANALIZA

Sveukupni rizik da će djeca razviti težak oblik bolesti ili umrijeti od covida-19 izuzetno je nizak, pokazuje nova analiza podataka o infekcijama Covidom, piše BBC.

Podaci iz prvih 12 mjeseci pandemije u Engleskoj pokazuju da je od covida-19 umrlo tek 25 osoba mlađih od 18 godina.

Najviše su izloženi riziku oni koji imaju više hroničnih bolesti, iako je ukupni rizik i dalje vrlo mali. Ove zaključke sada razmatra britanska savjetodavna skupina za cjepiva.

Trenutno se mlađima od 18 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu ne nude cjepiva protiv covida, čak i ako imaju druga zdravstvena stanja zbog kojih su u većem riziku. U nekim državama Pfizerovo cjepivo daje se maloljetnicima ne mlađima od 16 godina, a ta kompanija je najavila da će uskoro zatražiti odobrenje za novo cjepivo namijenjeno najmlađim dobnim skupinama.

Naučnici sa Univerziteta koledža u Londonu i sa univerziteta York, Bristol i Liverpool kažu da su njihove studije o djeci do sada najopsežnije provedene bilo gdje na svijetu.

Analizirali su podatke engleskog javnozdravstvenog sustava i otkrili da je većina mladih koji su umrli od covida-19 imala neko drugo ozbiljno zdravstveno stanje.

Njih 15 je imalo stanje koje značajno ograničava uvjete života, a 13 ih je imalo neki složeni neuro-invaliditet. Šest osoba nije imalo nikakva prijašnja stanja, iako naučnici kažu da su neke bolesti možda propuštene. 36 djece imalo je pozitivan covid test u trenutku smrti, ali je umrlo od drugih uzroka, sugerira analiza.

Iako je ukupni rizik i dalje nizak, djeca i mladi ljudi koji su umrli vjerovatnije su bili stariji od 10 godina te bili tamnoputi i azijati.

Istraživači procjenjuju da 25 smrtnih slučajeva u populaciji od oko 12 miliona djece u Engleskoj daje ukupnu stopu smrtnosti od dvije smrti na milijun djece.

Trenutni podaci pokazuju da je od početka pandemije 128.301 osoba u Velikoj Britaniji umrla 28 dana od pozitivnog testa na koronavirus.

Naučnici su, osim toga, u obzir uzeli svu djecu i mlade ljude u Engleskoj koji su do februara 2021. završili na hitnom prijemu u bolnici. Otprilike 5.800 djece primljeno je s virusom, u usporedbi s oko 367.600 onih koji su primljeni iz drugih razloga.

Oko 250 zahtijevalo je intenzivnu njegu, a 690 djece primljeno je zbog rijetkog upalnog stanja povezanog s covidom, nazvanog dječji upalni multisistemski sindrom (PIMS-TS).

Iako su apsolutni rizici još uvijek mali, djeca s višestrukim zdravstvenim stanjima, ona pretila i mladi sa srčanim i neurološkim bolestima bili su najugroženiji.

Vodeći istraživač prof. Russell Viner rekao je da složene odluke o vakcinisanju i zaštiti djece zahtijevaju saradnju i doprinos različitih strana.

Ali, rekao je da ako postoje odgovarajuća cjepiva njihova istraživanja sugeriraju da bi određene skupine djece mogle imati koristi od vakcinisanja.

– Mislim da bi prema našim podacima, i po mom osobnom mišljenju bilo vrlo razumno cijepiti brojne skupine koje smo proučavali i koje nemaju posebno visok rizik od smrti, ali znamo da je njihov rizik od razvoja teške bolesti i dolaska na intenzivnu njegu veći nego kod opće populacije – iako još uvijek nizak, kazao je Viner.

Dodao je da bi pri donošenju odluke trebali biti uzeti u obzir daljnji podaci o vakcinama koji se očekuju od drugih zemalja, uključujući SAD i Izrael.

Doktorica Elizabeth Whittaker s Kraljevskog koledža za pedijatriju i dječje zdravlje i Imperial Collegea u Londonu rekla je kako je ohrabrujuće što u bolnici imaju vrlo malo djece kojoj je doista loše.

“Iako se ovi podaci odnose na februar 2021., stanje se u posljednje vrijeme nije promijenilo s pojavom varijante delta. Nadamo se da će ovi podaci umiriti djecu i mlade i njihove porodice”, kazala je.