Razlog za alarm

Ako ne možete više ući u sandale od prošlog ljeta ili ako vam donji i gornji ekstremiteti natiču, onda imate višak tekućine u tijelu.

Ako se to događa samo povremeno, nema razloga za alarm, ali ako se takve stvari događaju stalno, te se otekline pojavljuju samo na jednoj ruci ili nozi, te ne prolaze, obratite se liječniku.

Evo deset razloga zbog kojih, prema portalu Prevention, dolazi od oticanja, prenosi portal Direktno.

Cijeli ste dan na nogama

Ako ste cijeli dan trčali okolo i obavljali neke zadatke, možete završiti sa bolnim i natečenim nogama.

Suprotno tome, ako ste na poslu gdje većinu vremena sjedite, a noge vam cijeli dan vise, možda ćete i dobiti ono što liječnici nazivaju ovisnim edemom - oteklina koja je povezana s gravitacijom. U tim bi slučajevima podupiranje stopala na jastuk trebalo pomoći, a pomaže i nošenje kompresijskih čarapa.

Unosite previše soli

Kada unesete previše natrija, to može uzrokovati zadržavanje vode u tijelu, uzrokujući  otekline. Smanjite uporabu soli u jelu, ne samo zbog oteklina već zdravlja općenito.

Imate neku povredu

Iako su zadržavanje tekućine i vaskularni problemi najčešći uzroci oteklina, također je moguće da ste ozlijedili nogu ili ruku i da to uzrokuje bolno oticanje. Na to svakako obratite pozornost.

Beba na putu

Većina budućih mama smatra da trebaju zamijeniti visoke pete za udobne cipele jer im noge počnu oticati.

Tijelo tokom trudnoće zadržava više tekućine, a rastući trbuh također vrši veći pritisak na dno zdjelice, što dovodi do povećanog pritiska na krvne žile u nogama. Iako je malo oteklina normalno, a mogu se donekle ublažiti vježbanjem, održavanjem hidratacije i nošenjem udobnih cipela, obratite se liječniku ako su otekline popraćene glavoboljama, mučninom ili zamagljenim vidom, što bi mogao biti znak preeklampsije.

Nuspojava PMS-a

Osim što ćete se osjećati nadraženo i grčevito, hormonalne promjene menstrualnog ciklusa mogu uzrokovati i zadržavanje tekućine sedmicu prije menstruacije, što može dovesti do natečenosti ruku i stopala.

Tjelesna težina

Ako ste se nedavno udebljali, možda ćete primijetiti da se i vaša stopala povećavaju. Ako puno sjedite, ta dodatna težina u trbuhu sjeda točno na područje prepona, a to može poremetiti protok.


Nuspojava lijekova

Neki lijekovi, uključujući oralne kontraceptive, steroide, lijekove za krvni tlak, antidepresive i lijekove protiv dijabetesa mogu nenamjerno uzrokovati zadržavanje vode, što uzrokuje otečene noge. Posavjetujte se sa svojim liječnikom ako sumnjate da je to slučaj.


Imate proširene vene

Ovo vrlo često stanje događa se kada vene na nozi s vremenom oslabe i izgube elastičnost. Tada ventili u venama koji pomažu u proticanju krvi natrag prema srcu ne mogu raditi tako učinkovito, pa skupljanje krvi uzrokuje pojavu kvrga i oticanje stopala i gležnjeva.

Nošenje kompresijskih čarapa, gubitak kilograma, podizanje nogu na 15 minuta nekoliko puta dnevno i redovito vježbanje mogu vam pomoći, a u težim slučajevima potrebna je operacija ili terapija UGFS pjenom.

Može postojati krvni ugrušak

Iznenadno oticanje noge, posebno kada je riječ o samo jednoj nozi, može značiti da imate krvni ugrušak duboko u tkivu, stanje koje se naziva duboka venska tromboza (DVT). To se stanje dijagnosticira ultrazvukom i mora se odmah liječiti lijekovima za razrjeđivanje krvi kako bi se spriječilo da ugrušak putuje tijelom i izazove smrt ulaskom negdje gdje ne bi trebao.


Neko teže zdravstveno stanje

Ako se vaše otekline i dalje pogoršavaju i prate ga drugi simptomi, poput otežanog disanja, bolova u prsima ili pritiska u prsima ili trbuhu, posjetite svog liječnika ili nazovite hitnu pomoć. To bi mogao biti alarm za srce, bubrege ili bolest jetre.