Najnovija studija

U časopisu Nature je objavljena nova studija koja sugeriše kako je moguće da vakcine protiv COVID-19 koja su napravile kompanije Pfizer i Moderna pružaju doživotnu zaštitu od te bolesti, piše New York Times.

Naučnici su otkrili kako su osobe koje su primile obje doze bilo kojeg od tih vakcina razvile snažan i trajan postojan imunološki odgovor na covid, prenosi Jutarnji list.

Uz to, pokazalo se da su neutralizirajuća antitijela koja proizvode učinkovita u borbi protiv dvije varijante koronavirusa SARS-CoV-2.

To znači da bi primatelji tih vakcina mogli imati dugotrajan imunitet, višegodišnji pa čak i doživotni, te da se neće morati revakcinisati, čak ni u slučaju da koronavirus dodatno mutira u nove varijante.

“Izdržljiva imunost koju stvaraju ove vakcine dobar je znak”, rekao je dr. Ali Ellebedy, imunolog sa Univerziteta Washington u St. Louisu te vodeći autor spomenute studije.

Pročavali limfne čvorove

Inače, u istraživanju učinkovitosti Pfizerove i Modernine vakcine protiv covida-19 sudjelovala je 41 osoba, od kojih je osam prethodno bilo zaraženo covidom.

Naučnici su u sklopu istraživanja proučavali limfne čvorove, žlijezde koje proizvode memorijske limfocite B, stanice imunološkog sistema koje pamte prijetnje s kojima se čovjek susreće. Zahvaljujući tim stanicama, čovjekov imunološki sistem može brže distribuirati antitijela za narednu borbu s tom istom prijetnjom.

Također, ako antitijela ponestane, memorijski limfociti B mogu proizvesti još. Memorijski limfociti B krvotokom čovjeka mogu cirkulirati godinama, pa čak i desetljećima.

Reakcija organizma

Nakon što se neko vakciniše protiv covida-19 ili ga preboli, u limfnim čvorovima se oformi germinativni centar, mjestu gdje se zreli limfociti B uzgajaju, diferenciraju i mijenjaju gene svojih antitijela tokom normalne reakcije organizma na infekciju.

Naučnici su iz limfnih čvorova sudionika istraživanja pet puta uzimali uzorke – tri, četiri, pet, sedam i 15 sedmica nakon primanja prve doze vakcine. Istraživanje je pokazalo da su germinativni centri kod sudionika istraživanja bili dosta aktivni i četiri mjeseca nakon primanja vakcine te da broj memorijskih limfocita B koji su zapamtili covid-19 nije pao.

Germinativni centri su kod većine vakcina najaktivniji tokom dvije sedmice nakon imunizacije, a potom im produktivnost padne. “Činjenica da su reagirali i četiri mjeseca nakon cijepljenja zaista je jako dobar znak”, poručio je Ellebedy.

Iako su u studiji sudjelovale osobe koje su primile Pfizerovo cjepivo, Ellebedy je rekao da bi se iste spoznaje mogle primijeniti i na Modernino cjepivo jer su te dvije vakcine napravljene pomoću iste mRNK tehnologije.

Studija nije obuhvatila vakcinu kompanije Johnson & Johnson, a Ellebedy je rekao da sumnja da bi imuni odgovor nakon te vakcine bio toliko jak jer je ona napravljena pomoću druge tehnologije.