Hitno je izbacite

Naučnici su otkrili da je masnoća na stomaku, poznata i kao visceralna masnoća, najštetnija vrsta masti. Naime, visok nivo masnoće na stomaku povećava rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara, rezistencije na inzulin, pa čak i određenih karcinoma, smatraju stručnjaci iz Univerziteta Johns Hopkins.

Iako je vježbanje jedan od najboljih načina za smanjivanje masnoća na stomaku i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, vaša prehrana također igra veliku ulogu u veličini vašeg struka. Ako se pridržavate zdrave prehrane bogate cjelovitom hranom, možete spriječiti nakupljanje masnoća na stomaku.

Jedna od namirnica koju je nauka usko povezala s masnoćama na stomaku je bijeli hljeb.

U jednoj su studiji istraživači sa Univerziteta Tufts oko dvije godine pratili prehrambene navike 459 sredovječnih osoba. Na osnovu izbora hrane, svrstani su u šest grupa po načinu prehrane. Studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition, otkrila je važnu razliku: dok su oni učesnici koji su jeli tipičnu američku prehranu "od mesa i krompira" dobili najviše ukupne težine, ona je bila ravnomjernije raspoređena po cijelom tijelu.

S druge strane, ljudi koji su jeli najveću količinu bijelog hljeba i druge visoko rafinirane namirnice dobili su najviše masnoća na stomaku.

U zasebnom pregledu British Journal of Nutrition, istraživači su otkrili da jedenje manje bijelog hljeba, kao i mediteranska prehrana može pomoći smanjiti količinu kilograma i masnoće na stomaku koje biste s vremenom mogli dobiti.

Studije koje povezuju bijeli hljeb s masnoćom na stomaku promatraju se, što znači da bi mogle samo pokazati da postoji veza između konzumacije bijelog hljeba i masti na stomaku, a ne zašto bijeli hljeb dovodi do masnoće na stomaku. Međutim, istraživači imaju nekoliko teorija.

Kao prvo, bijeli hljeb ima puno kalorija i jednostavnih ugljikohidrata, a siromašan je vlaknima, zdravim masnoćama i proteinima. Kao rezultat, bijeli hljeb klasificiran je kao hrana s visokim glikemijskim indeksom (visokim GI). Studije pokazuju da konzumacija hrane s niskim GI rezultira osjećajem sitosti nego kada jedete hranu s visokim GI. Drugim riječima, hrana s visokim udjelom GI jednostavno vas ne zasiti kao što to čini druga hrana, što može prouzrokovati prejedanje i debljanje, piše Živim.gloria.hr.

Drugi način na koji bijeli hljeb može uzrokovati debljanje i salo na stomaku je taj što potiče oslobađanje inzulina u tijelu. Inzulin je hormon koji luči gušterača i koji izvlači šećer iz vašeg krvotoka u jetru, masnoću i mišiće. Kada jedete više jednostavnih ugljikohidrata, oslobađa se više inzulina i vjerovatno će se više glukoze pohraniti kao masnoća i mast na stomaku.

Istina je da je bijeli hljeb povezan s povećanim rizikom od masnoće na stomaku, ali to ne znači da ga kompletno morate izbaciti. Integralni hljeb s puno vlakana zapravo je povezan s manje sala na stomaku kada se konzumira uz zdravu prehranu.