DAVID NABARRO

Globalno iskorjenjivanje korona virusa trenutno nije razuman cilj, izjavio je u nedjelju specijalni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za COVID-19 David Nabarro.

“Čovječanstvo će se morati naučiti na suživot s ovim virusom, sprečavajući ga da naglo izbije i uzrokuje žarišta bolesti”, kazao je ovaj ljekar za britanski kanal Sky News.

“Iskorjenjivanje trenutno nije razuman cilj za svijet“, rekao je Nabarro.

Dodao je da se proučavaju izvještaji o nepalskoj varijanti korona virusa.

“Svaki put kada naglo izbije, potakne u nečijem umu pomisao da bi se mogla pojaviti nova varijanta. To ne bi bilo iznenađujuće.”

Nabarro je rekao da će to biti “obrazac u budućnosti“ i dodao da “virus neće uskoro nestati, nego će se pojavljivati varijante“.

Mnogi posmatrači upozoravaju na nejednak pristup vakcini u bogatim i u siromašnim zemljama, što pogoršava i produžava pandemiju korona virusa koja je do sada usmrtila više od 3,5 miliona ljudi u svijetu.

Čelnici WHO-a, Svjetske trgovinske organizacije (WTO), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke nedavno su pozvali svjetske čelnike da preuzmu “novu obavezu” i zauzmu se za pravedniju raspodjelu vakcina za COVID-19 na planeti kako bi se uspjelo suzbiti pandemiju.