SMANJITE KONZUMIRANJE

Naučnici su otkrili da je salo na trbuhu, poznata i kao visceralna masnoća - najštetnija vrsta masti. U stvari, visoka razina masnoće na trbuhu povećava rizik od srčanih bolesti, srčanog udara, moždanog udara, rezistencije na inzulin itd.

Iako je vježbanje jedan od najboljih načina za smanjivanje sala na trbuhu i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, vaša prehrana također igra veliku ulogu u veličini vašeg struka. Ako se pridržavate zdrave prehrane bogate cjelovitom hranom, možete spriječiti nakupljanje masnoća na trbuhu.

Jedna od namirnica koje je nauka najuže povezala sa masnoćama na trbuhu je bijeli hljeb te biste trebali razmisliti da odustanete od konzumiranja hljeba da biste se riješili ove opasne masnoće.

Kako je bijeli hljeb povezan sa masnoćom na trbuhu

U jednoj studiji, istraživači sa Univerziteta Tufts pratili su prehrambene navike 459 odraslih sredovječnih osoba tokom dvije godine. Na osnovu izbora hrane učesnika, svrstani su u šest grupa po načinu prehrane. Studija, objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, otkriveno je da ljudi koji su jeli najveću količinu bijelog hljeba i druge visoko rafinirane hrane dobili su najviše masnoća na trbuhu.

U odvojenom pregledu British Journal of Nutrition, istraživači su otkrili da konzumiranje manje bijelog hljeba uz mediteransku hranu može pomoći u smanjenju količine kilograma i masnoće na trbuhu koje biste s vremenom mogli dobiti. Konkretno, rezultati su pokazali da su tokom četiri godine učesnici koji su konzumirali najviše bijelog hljeba udebljali su se 1,7 kilograma više od onih koji nisu konzumirali bijeli hljeb.

Zašto bijeli hljeb uzrokuje salo na trbuhu?

Studije koje povezuju bijeli hljeb sa masnoćom na trbuhu promatraju se, što znači da bi mogle pokazati samo da postoji veza između konzumacije bijelog hljeba i masti na trbuhu, a ne zašto bijeli hljeb dovodi do masti na trbuhu. Međutim, istraživači imaju nekoliko hipoteza.

Kao prvo, bijeli hljeb ima puno kalorija i jednostavnih ugljikohidrata, ali ima malo vlakana, zdravih masti i proteina. Kao rezultat toga, bijeli hljeb je klasificiran kao hrana s visokim glikemijskim indeksom (visokim GI). Studije pokazuju da konzumiranje hrane s niskim GI rezultira osjećajem sitosti nego kada jedete hranu s visokim GI. Drugim riječima, hrana s visokim GI ne ispunjava vas kao druga hrana, što može uzrokovati prejedanje i debljanje.

Drugi način na koji bijeli hljeb može uzrokovati debljanje i salo na trbuhu je taj što potiče oslobađanje insulina u tijelu. Insulin je hormon koji luči gušterača i koji izvlači šećer iz vašeg krvotoka u jetru, masnoću i mišiće. Kada jedete više jednostavnih ugljikohidrata, oslobađa se više inzulina i vjerovatno će se više glukoze pohraniti kao masnoća i masnoća na trbuhu.

Da li će te od svakog bijelog hljeba dobiti masnoćena trbuhu?


Tačno je da je bijeli hljeb povezan s povećanim rizikom od sala na trbuhu, ali to ne znači da je sav hljeb loš. Hljeb od cjelovitih žitarica bogat vlaknima zapravo je povezan sa manje masnoća na trbuhu kada se konzumira uz zdravu prehranu. Važna razlika je da vlakna u cjelovitoj hrani mogu pomoći u regulaciji tjelesnog odgovora na ugljikohidrate. Vlakna usporavaju razgradnju ugljikohidrata u šećer, pomažući spriječiti skokove šećera u krvi, lučenje insulina i masnoće na trbuhu.

Dakle, ako želite izgubiti salo na trbuhu, razmislite o zamjeni bijelog hljeba za cjelovite žitarice.