NE ZOVU GA UZALUD

Više od jedne trećine mladih u dobi od 16 do 34 godine pati od nekog oblika hipertenzije.

Nedavno istraživanje otkrilo je da ova bolest može i u svom blagom obliku dovesti do preranog starenja i oštećenja mozga.

Konvencionalno rješenje za ovu sve rašireniju epidemiju je kontinuirano uzimanje lijekova za kontroliranje krvnog pritiska kao što su blokatori angiotenzinskih receptora, za koje se sumnja da povećavaju rizik od raka i nekih drugih bolesti.

Međutim, postoji i alternativni način snižavanja pritiska.

Pred vama su prirodna i brzodjelujuća sredstava, koja vam mogu pomoći da krvni pritsak držite pod kontrolom.

Sirovi bademi

Svakodnevnim unosom šačice sirovih badema možete napraviti značajnu razliku u održavanju nivoa svog krvnog pritiska.

Oni su ključna komponenta prehrambenih pristupa za zaustavljanje hipertenzije, jer su bogati nezasićenim mastima koje pomažu pri snižavanju nivoa holesterola u krvi, ublažavaju upale arterija i snižavaju krvni pritisak.

Iako se sastoje od masti i kalorija, bademi pomažu i pri gubitku težine te izgradnji mišićne mase, što znači da pospješuju zdravu cirkulaciju.
 
Kada se jedu s ostalim orašastim voćem koje snižava krvni pritisak, kao što su orasi, bademi su jedan od najblagotvornijih proizvoda po kardiovaskularno zdravlje.

Ljuta paprika

Ljuta paprika je, bez dileme, jedno od najbržih sredstava za snižavanje krvnog pritiska. Ova namirnica širi krvne žile i pomaže slobodnijem protoku krvi te posljedično snižava krvni i pritisak krvi na stijenke arterija.

Sok kokosa

Bogat kalijem, elektrolitima i drugim važnim nutrijentima, sok kokosa dokazano pomaže značajnom sniženju krvnog pritiska kod većine ljudi koji ga piju.

Nedavno istraživanje utvrdilo je da je uzimanje soka kokosa dovelo do značajnog sniženja sistoličkog pritiska kod 71 posto sudionika, dok je 29 posto postiglo bitno sniženje dijastoličkog pritiska.

Sirovi kakao

Bogat flavonoidima i drugim protuupalnim nutrijentima, sirovi kakao još je jedno prehrambeno oružje protiv hipertenzije koje ćete htjeti imati u svom arsenalu.

Flavonoidi u kakau djeluju kao adaptogeni, pomažući tijelu da se bolje nosi sa stresom, čestim uzrokom hipertenzije. Usto, pomažu i u snižavanju stresnih hormona, koji igraju ključnu ulogu u regulaciji krvnoga pritiska.

Brojne studije su otkrile da flavonoidi u kakau dovode do smanjenja krvnog pritiska od 4.7/2.8 mmHg te da štite od srčanih bolesti koje se često dovode u vezu s visokim krvnim pritiskom.

Kurkuma

Jedna od poznatih prehrambenih prednosti kurkume odnosi se na njene sposobnosti smanjenja upale u cijelome tijelu.

Budući da je upala primarni uzrok visokog holesterola, pa i visokog krvnog pritiska, smanjenjem upale, kurkuma pomaže poboljšanju kardiovaskularne funkcije i održavanju zdravog protoka krvi.

Kada se uzima s crnim paprom koji nije tretiran zračenjem, pomaže u opuštanju krvnih žila i čišćenju nakupina koje često vode do visokog krvnog pritiska.

Kurkuma je, također, prirodni razrjeđivač krvi, što je još jedan način na koji se ova snažna biljka bori protiv hipertenzije.

Bijeli luk

Istraživanje provedeno 2010. u Australiji otkrilo je da je bijeli luk još jedan prirodni lijek koji smanjuje nivo holesterola i visoki krvni pritisak.