STUDIJA

Mjesecima nakon oporavka od blagog oblika Covida-19, kad se nivo antitijela u krvi smanji, imune ćelije u koštanoj srži i dalje su u stanju da izlučuju nova antitijela protiv koronavirusa, objavili su američki naučnici u časopisu Nature.

Nakon infekcije, imune ćelije kratkog vijeka generišu se vrlo brzo, te izlučuju talas zaštitnih antitijela, prenosi Hina.

Paralelno s odumiranjem imunih ćelija nivo antitijela opada, ali skup tih imunih ćelija, poznatih pod nazivom dugovječne plazmatske ćelije, ostaje u svojevrsnoj rezervi i nakon infekcije.

Većina ih se premješta u koštanu srž, objasnio je koautor studije Ali Elbedi s Medicinskog fakulteta Univerziteta Washington u St. Louisu.

Kazao je da su članovi njegovog naučnog tima dobili na uvid uzorke koštane srži devetnaestero pacijenata sedam mjeseci od početka blagog oblika Covida-19.

Kod njih petnaestoro otkrivene su dugovječne plazmatske ćelije koje su lučile antitijela protiv koronavirusa.

Petoro od njih podvrgnuto je drugoj biopsiji koštane srži 11 mjeseci od pojave simptoma, koja je pokazala da su svi pacijenti i dalje imali dugovječne plazmatske ćelije koje luče antitijela protiv SARS-CoV-2.

Elbedi je istakao da se te „ćelije zadržavaju u koštanoj srži i nastavljaju da izlučuju antitijela“.

Pojasnio je da se tako ponašaju od završetka bolesti te da će se to vjerojatno nastaviti unedogled.

„Te ćelije će nastaviti da žive i vjerovatno stvarati antitijela do kraja života ljudi, ali još nije u potpunosti jasno da li bismo imali isti rezultat istraživanja kod pacijenata koji su preboljeli umjereni do teški oblik Covida-19“, zaključili su autori studije.