OMILJENO VOĆE

Lubenica je najomiljenije ljetno voće. Nevjerovatno je osvježavajuća i odličnog je okusa, bilo da se jede sama ili je dio voćne salate. Lubenica obiluje antioksidansima kojima poboljšava zdravlje srca i poboljšava izgled kože, a vitamin C koji se u njoj nalazi jača imunološki sustav. Uz to je jedna od najhidratantnijih namirnica.

Budući da je lubenica izvrsno voće zbog puno razloga, vjerovatno joj ne možete odoljeti. A što sa sjemenkama koje se nalaze u njoj? Smijemo li ih jesti ili ih treba baciti?

Lubenica ima dvije vrste sjemenki: crne i bijele.

“Crne se mogu posaditi u zemlju kako bi niknula biljka lubenice, dok su bijele sjemenke nezrele, pa se ne mogu koristiti za sadnju”, kaže nutricionistica Tammy Lakatos Shames.

Bijelo sjeme možete pojesti a da to uopće ne primijetite.

“Ono je mekano, pa se lako guta. Čak i kad mislite da sjemenki nema, u lubenici su vjerovatno bijele sjemenke. Potpuno su sigurne i njihovo uklanjanje je samo gnjavaža”, dodaje.

Čak ni crne sjemenke ne morate uklanjati. No možda ipak to činite jer nemaju okus, a teško se žvaču.

“Većina će ih ispljunuti, ali ništa se neće dogoditi ako ih progutate”, tvrdi Shames.

Crno sjeme lubenice možete ispeći. Pečene sjemenke lubenice su prepune hranjivih sastojaka, između ostalog omega-3 masnih kiselina, kalija i magnezija.

Sjemenke isperite i osušite. Kad se potpuno osuše, prelijte ih s malo maslinovog ulja te ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje. Posolite ih pa pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stepeni 10 do 15 minuta. Slobodno se poigrajte začinima kao što su kajenski papar, cimet ili prstohvat šećera, dodaje Shames.