ODBRANA OD BOLESTI

Lubenica je popularna ljetna namirnica kojoj mnogi ne mogu odoljeti. Ali ona nije samo ukusna poslastica tokom vrućih dana. Lubenica je prepuna esencijalnih vitamina i hranjivih sastojaka, a možda vam čak pomaže i u odbrani od bolesti.

1. Hidratizira


Lubenicu čini oko 92 posto vode, pa je izvrsna opcija da budete hidratizirani, kaže Elizabeth Beil, nutricionistica i osnivačica Elizabeth Beil Nutrition.

Voda je važan dio funkcioniranja ljudskog organizma. Zapravo, voda čini 60 posto našeg tjelesnog sastava, što objašnjava zašto igra glavnu ulogu u gotovo svakom sistemu u tijelu, poput:

- Reguliranja tjelesne temperature

- Smanjivanja umora

- Poboljšanja koncentracije

2. Sadrži esencijalne vitamine


Lubenica sadrži mnoge vitamine koji su potrebni vašem tijelu, uključujući:

- Vitamin A, koji pomaže u čuvanju vida i podupire zdravlje pluća.

- Vitamin C, koji pomaže našem tijelu da apsorbira željezo i održava imunološki sistem jakim.

- Vitamin B6, koji također pomaže u podršci imunološkog sistema i zdravlja srca.

- Magnezij, koji pomaže u regulaciji rada mišića i živaca.

3. Pomaže u upravljanju težinom


Jedna šoljica lubenice sadrži oko 45 kalorija, što je čini niskokaloričnim međuobrokom. Visok sadržaj vode u lubenici također može biti zasitan i pomoći vam da unesete manje kalorija u cjelini, kaže Beil.

Mala studija iz 2019. godine, koja je ispitivala učinke konzumacije lubenice na sitost i tjelesnu težinu kod prekomjerne težine i pretilosti kod odraslih, ustanovila je da su oni koji su svakodnevno konzumirali dvije šoljice lubenice tokom četiri sedmice izvijestili da se osjećaju manje gladnima i da su izgubili znatno više kilograma od skupine koja je konzumirala niskokalorične kolačiće (unosili su istu količinu kalorija).

4. Može spriječiti bol u mišićima


Lubenica sadrži L-citrulin, aminokiselinu koja može pomoći smanjiti bol u mišićima nakon treninga.

L-citrulin širi krvne žile kako bi omogućio veći protok krvi u mišićima, što može smanjiti bol poboljšavajući opskrbu kisikom tokom vježbanja, kaže Amy Shapiro, dijetetičarka i osnivačica firme Real Nutrition.

Malo istraživanje iz 2013. pokazalo je da su sudionici koji su pili obični sok od lubenice ili sok od lubenice pomiješan s citrulinom imali manje upale mišića nakon treninga od grupe koja je pila samo napitak od citrulina.

5. Može smanjiti krvni pritisak


Budući da citrulin pomaže u otvaranju i opuštanju krvnih žila, može poboljšati protok krvi i smanjiti krvni pritisak, kaže Shapiro. Ako ostanete pravilno hidratizirani, također si možete pomoći u poboljšanju krvnog pritiska jer tako pomažete srcu da učinkovitije pumpa krv u mišiće.

Mala studija iz 2012. otkrila je da dodatak ekstrakta lubenice smanjuje krvni pritisak u pretilih odraslih osoba s hipertenzijom (povišeni krvni pritisak) ili prehipertenzijom, ali potrebno je više studija kako bi se donijeli konačni zaključci koji bi vrijedili za širu populaciju.

6. Smanjuje rizik od bolesti


Lubenica sadrži antioksidans likopen, koji može pomoći u obrani od bolesti poput raka ili srčanih bolesti, kaže Shapiro. Ovaj antioksidans prisutan je i u ostalom crvenom voću i povrću, uključujući paradajz, navodi Insider.

7. Poboljšava probavu


Vlakna su važna za probavu jer dodaju masu stolici, što olakšava prolazak, kaže Shapiro. Iako lubenica ne sadrži puno vlakana - oko jedan gram po šoljici - njezin visok sadržaj vode može pomoći u poboljšanju probave, kaže Beil.