Koristi za vaše zdravlje

Uključenje krastavaca u svakodnevnu prehranu od velike je koristi za vaše zdravlje. Poznat je kao voće koje osigurava potrebnu hidrataciju tijela.

U Indiji se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini.

1. Pozitivno utječe na neurološki sistem
Prirodni spoj fizetin ima pozitivni utjecaj na zdravlje mozga. Osim toga, sadrži i fosfor koji je potreban organizmu u borbi protiv kognitivnih bolesti.

2. Dobar je za mršavljenje
Krastavci imaju visok udio vode te stvaraju osjećaj sitosti pa je tako lakše kontrolirati nepotreban unos kalorija i prejedanje. Nema masnoća i niskokaloričan je. Odličan izbor je za sve koji žele postići idealnu težinu.

3. Pomaže kod loše probave
Krastavci sadrže dijetalna vlakna i veliku količinu vode koja pomaže kod zatvora. Vitamini u krastavcima poboljšavaju funkcioniranje probavnog sistema. Ako imate problema sa zatvorom, prehrana koja sadrži krastavce pomoći će u regulaciji crijeva i njihovog funkcioniranja.

4. Hidratizira
Krastavac sadrži 95 posto vode. Visoko hidratizira organizam i osigurava mu dovoljnu količinu tekućine, posebno u ljetnim mjesecima. Ako zaboravljate na ispijanje dovoljne količine vode, krastavci su odličan izbor za vas, pišu 24sata.hr.

5. Koža je mekša i sjajnija
Osim što hidratizacija, pozitivno utječe na zdravlje organizma, dobar je i za kožu. Sadrži i vitamine B i C i cink koji su ključni za lijepu i zdravu kožu. Krastavci sadrže i kofeinsku kiselinu koja se bori s iritacijom i upalom kože i hranjive tvari koje pomažu u borbi protiv starenja kože.

6. Za rast i kvalitetu kose
B vitamini korisni su za zdravlje vlasišta i kose. Biotin, riboflavin, niacin i vitamini B5, B6 i C imaju važnu ulogu u rastu kose i sprečavaju preuranjeni gubitak i sijeđenje kose.

7. Zdravlje srca i krvožilnog sistema
Krastavci sadrže kalij, magnezij i vitamin K. Ove tri hranjive tvari važne su za pravilno funkcioniranje kardiovaskularnog sistema. Vitamin K djeluje kao vitalni čimbenik u zgrušavanju krvi i regulaciji razine kalcija u krvi. Niža razina magnezija i kalija povezana je s povišenim krvnim pritiskom. Redovni unos krastavca može smanjiti razinu holesterola.

8. Kontrolira visoku razinu šećera u krvi
Istraživanja su pokazala da su krastavci izvrstan izbor za kontrolu povišenog šećera u krvi jer sadrže širok raspon fenolnih spojeva, flavonoida i triterpena.

9. Kosti će biti jače
Krastavci sadrže vitamin K i kalcij, koji su neophodni za jačanje kostiju. Utvrđeno je da vitamin K smanjuje rizik od prijeloma kostiju i igra važnu ulogu u apsorpciji kalcija u kostima.

10. Tijelo će se riješiti toksina
Vjeruje se da krastavci imaju prirodna svojstva detoksikacije, a redoviti unos ovog voća može ukloniti nečistoće i toksine iz jetre i crijeva poboljšavajući cjelokupno zdravlje.

11. Poboljšat će zdravlje zuba
Krastavci su izvor različitih minerala kao što su molibden i fluor, koji su dobri u borbi protiv karijesa. Sadržaj kalcija u krastavcima također utječe na jačanje zubi.

12. Hormoni će biti bolje uravnoteženi
Fosfor je ključni nutrijent za hormonsku ravnotežu u tijelu. On djeluje na endokrine žlijezde i pomaže u stvaranju i oslobađanju hormona. Krastavci sadrže oko 4 posto fosfora, koji se odraslima preporučuje za dnevni unos.

Kako bi dobili sve ove koristi od krastavca, uključite ga u svakodnevnu prehranu. Dodajte ga u salatu ili ga jednostavno narežite, zasolite i pojedite.