NOVA STUDIJA POKAZALA

Je li hajka na vakcinu AstraZeneca bila nepotrebna!? Naime, nova studija Univerziteta Oxford pokazuje da je nuspojava stvaranja krvnih ugrušaka približno jednako prisutna i kod mRna vakcina Pfizer i Moderna.

Prema još nerecenziranoj studiji objavljenoj 14. aprila, koju je prenio američki naučni portal The Scientist, cerebralnu vensku trombozu (CVT) nakon dobijanja vakcina Pfizer ili Moderna dožive četiri osobe na milion ljudi, dok za AstraZenecu ta brojka iznosi pet osoba na milion ljudi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Vidimo, razlika je neznatna: obje brojke su približno podjednako male. Vektorska vakcina ne nosi bitno veći rizik od mRNA vakcina.

Nasuprot tome, rizik od CVT-a puno je veći ako dobijete COVID-19 – 39 osoba na milion bolesnih.

Deset puta više nego ako se vakcinišete Pfizerom, osam puta više nego ako se vakcinišete AstraZenecom.

Konkretno, od 489.871 pacijenta koji su primili mRNA vakcinu (Pfizer ili Moderna), vensku trombozu u roku od dvije sedmice nakon vakcinacije dobilo je njih dvoje, što daje četiri osobe na million vakcinisanih.

A od 513.284 bolesnika s COVID-19, vensku trombozu u roku od dvije sedmice nakon dijagnoze razvilo je njih dvadeset, što daje 39 osoba na milion pacijenata.

Drugim riječima, ako ste u strahu od krvnih ugrušaka, puno prije ćete ih dobiti ako se ne vakcinišete, pa dobijete koronu, nego ako se vakcinišete, neovisno hoćete li uzeti Pfizer ili AstraZenecu - rizici kod obje vakcine skoro su podjednako neznatni.

Ovi nalazi ukazuju da su napadi na vakcinu AstraZeneca, čije je korištenje u mnogim evropskim zemljama ograničeno, a u nekima i obustavljeno, bili neopravdani, što potiče i sumnje da ih je organizirala farmaceutska konkurencija.