ISTRAŽIVANJA

Ljudi koji nisu bili fizički aktivni najmanje dvije godine prije pandemije imali su veće izglede za hospitalizaciju, liječenje na odjelu za intenzivnu njegu i smrt, objavili su naučnici u radu u časopisu British Journal of Sports Medicine.

Među oboljelima od korone ranija fizička neaktivnost povezana je s mnogo težim simptomima i većim rizikom od smrti, pokazala je studija s gotovo 50.000 ispitanika zaraženih virusom.

Kao rizik za teški oblik Covida-19, fizičku neaktivnost jedino su nadmašili dob i ako je osobi transplantiran neki organ, utvrdila je studija.

Kako bi utvrdili povećava li pomanjkanje fizičke aktivnosti izglede za teški oblik bolesti, hospitalizaciju, prijem u odjel intenzivne njege ili smrt naučnici su proučili podatke o 48.440 odraslih osoba u SAD-u zaraženih Covidom-19 od januara do oktobra 2020., a koje su prije bile obuhvaćene raznim vanbolničkim programima.

Fizički neaktivne osobe oboljele od koronavirusne bolesti imale su više nego dva puta veće izglede završiti u bolnici od onih koji su bili fizički najaktivniji. Imali su i 73 posto veće izglede završiti na bolničkim odjelima intenzivne njege te 2,5 posto veće izglede umrijeti od te bolesti.