OVO BI SVI TREBALI ZNATI

Istraživanje je proveo Univerzitet u Padovi u saradnji s univerzitetima u Parmi i Veroni, kao i s Institutom za istraživanja CNR u Ređo Kalabriji i Pizi. U istraživanje su bili uključeni pacijenti koji,u prosjeku, imaju 74 godine.

Interesovalo ih je da li uzimanje vitamina D utiče na broj pacijenata sa teškim oblikom bolesti i na broj onih koji su preživjeli.

Utvrđeno je da liječenje vitaminom D kod pacijenata sa više oboljenja smanjuje smrtnost i da oni rjeđe završavaju na odjeljenjima intenzivne njege.
 
Odavno se zna da se vitamin D3 prirodno stvara i dobija sunčanjem. Međutim, istraživanja kažu da preko 80% u ljudi u Evropi nema dovoljno vitamina D. Ovaj vitamin je izuzetno važan za mnoge funkcije u našem organizmu – od podrške imunom sistemu da se izbori protiv loših bakterija i virusa, preko pravilnog funkcionisanja kardiovaskularnog sistema, a naročito je važan za zdravlje kostiju, zglobova i mišića. Vitamin D3 održava ravnotežu kalcijuma u organizmu, i na taj način poboljšava koštano zdravlje.

Hrana koja je osobito bogata vitaminom D je tunjevina, riblje ulje, losos, jetrica, jaja, maslac, jogurt i sir.