OTEŽAVA SVAKODNEVNI ŽIVOT

Nadutost je često posljedica stvaranja plinova, zatvora i prehrambenih navika. Ne samo da vam može smetati pri obavljanju svakodnevnih obaveza, nego može biti i fizički vrlo neugodno.

Na sreću, nije nemoguće riješiti ovaj problem kako biste se osjećali ugodnije u svojoj koži, ali i u novim farmericama, piše eatthis.com.

Prvi korak – identificirajte problem


Kako smo spomenuli, puno je razloga zašto možete biti naduti, od previše hrane do zadržavanja vode, ali nutricionisti nude najčešći uzrok ovoj pojavi, te tvrde kako se radi o neravnoteži crijevne mikrobiote – što bi bio zbir svih mikroorganizama, u ovom slučaju u crijevima u kojima živi oko 100 miliona živih bakterija, od kojih nisu sve loše.

Crijevna mikrobiotika i nadutost


- Neki ljudi mogu baš zbog disbalansa crijevne mikrobiote stalno patiti zbog nadutosti, drugim riječima u toj situaciji vladaju "loše" bakterije, a ne one "dobre" koje se nalaze u crijevima - pojasnila je Keri Gans, nutricionistica i autorica knjige "Male promjene u prehrani".

Crijevna mikrobiota dom je velikom broju mikroorganizama koji nastanjuju veliko crijevo, a oni pomažu pri razgradnji hrane, vitamina, proizvodnji hormona, podrška su imunološkom sistemu i zdravlju crijeva, a čak mogu utjecati na raspoloženje i mentalno zdravlje.

Zdravlje crijeva, ukratko, ima utjecaj na zdravlje cijelog organizma a koliko će ona biti zdrava, ovisi o bakterijama koje se u njima nalaze, a kako je već spomenuto, odgovorna su i za raspoloženje, energiju, imunitet i mogućnost koncentracije.

Kako stres može uzrokovati loše zdravlje crijeva?


Kada se poremeti ravnoteža dobrih i loših bakterija u crijevima, radi se o posljedici nekoliko faktora, poput korištenja antibiotika, loše prehrane, pa čak i stresa.

- Kada smo pod stresom, primjećujemo i promjene u crijevima koje mogu biti uzrok nadutosti. Psihički stres može uzrokovati promjene u osjetljivim crijevima i otežati protok hrane kroz probavni trakt, a to su samo neki od problema - pojasnila je Colleen Christenson, nutricionist i osnivač stranice no.food.rules.

Možda je čudno pomisliti kako vas stomak boli radi stresa, ali sve postaje jasno kada znamo da su mozak i crijeva veoma dobro povezani. Oni leptirići u trbuhu ili mučnina prije važnog sastanka dokaz su da mozak i crijeva međusobno komuniciraju i to pomoću miliona neurona koji se kreću o oba smjera.

Šta možete učiniti kako biste očuvali zdravu mikrobiotiku crijeva?


Izbjegavajte stres: možete sebi pomoći nekim vježbama kako biste smanjili doživljaj stresa, a možete pokušati i tako da duboko udahnete četiri puta prije obroka kako biste opustili crijeva i um. Jedite polako bez distrakcija i žvaćite svaki zalogaj barem 20 puta.

Jedite više probiotika: spriječiti pojavu nadutosti možete tako da unosite dobre namirnice u organizam. Probiotici su živi organizmi za koje se zna da će pomoći pri održavanju zdravlja crijeva. Možete ih pronaći u jogurtu i nekim fermentiranim proizvodima.