STOMATOLOZI UPOZORAVAJU

Pravilna oralna higijena nikako ne može biti loša za vas, ali ipak postoji određeno vrijeme kada pranje zubima može naštetiti.

Možda vam se čini da biste trebali oprati zube odmah nakon obroka, ali stomatolozi upozoravaju da je to loša ideja. To je zato što probava započinje u ustima, što stvara kiselo okruženje, a to nije najbolji uvjet za pranje zuba.

- Kada pojedete hranu koja sadrži šećer (ili jednostavni škrob koji se u ustima razgrađuje na šećer), bakterije koje uzrokuju karijes počinju se njime hraniti i proizvode kiselinu. Kada su vaši zubi izloženi jako kiseloj okolini, privremeno slabe vašu caklinu (tvrdu, vanjsku površinu zuba) uzrokujući gubitak minerala - kaže Jin Lin, vlasnik dječije stomatologije Hurst te upozorava kako bi, u ovoj situaciji, četkanje moglo dodatno oštetiti caklinu.

Američko stomatološko udruženje (ADA) preporučuje da pričekate najmanje sat vremena nakon jela kako biste oprali zube. Neil J. Gajjar, bivši predsjednik Akademije opće stomatologije, kaže da to vrijeme "omogućava da vaše tijelo neutralizira kiselu okolinu koju je možda stvorila kisela hrana koja je unesena".