NAUČNICI OBJASNILI

Zdravstveni radnici Shelly i Scott Blomgren bili su među prvima koji su u Americi primili vacinu protiv COVID-19.

Nakon druge doze vakcine Moderna, tog istog poslijepodneva postalo je jasno da Shelly ima sasvim drugačiju reakciju na vakcinu, piše healthline.com.

- On je bio dobro, a ja sam se osjećala kao da umirem. Inače sam dosta jaka i mogu podnijeti bol, ali ovo je bilo strašno - pojasnila je Shally Blomgren.

Kaže kako se borila skoro dva dana s onime što naziva najgorim bolovima, groznici i umoru kojeg je ikada doživjela, dok je njen suprug otišao na posao i nastavio se ponašati kao inače. Nakon dva dana i ona je bila dobro i postepeno zaštićena. Simptome i probleme koje je opisala javljaju se, čini se, u mnogim domaćinstvima u Americi, tvrde stručnjaci.

Prema izvještaju Centa za prevenciju i kontrolu bolesti, nakon primljenih prvih 13.8 miliona doza, izvještaji o nuspojava govore da su one u većoj mjeri zabilježene kod žena. Čak 79 posto prijavljenih nuspojava je pristiglo od strane žena, iako je samo 61 posto vakcina "potrošeno" na žene.

Rezultati studije nisu toliko zabrinjavajući za stručnjake za zarazne bolesti. Ističe se kako je jača reakcija kod žena na druge vakcine primijećena već prije nekoliko godina.

Stručnjaci pretpostavljaju da je kod žena, posebno onih u predmenopauzi, nivo estrogena odgovoran za aktivaciju imunološkog odgovora prilikom vakcinacije.

Muškarci imaju više testosterona, hormona koji može usporiti i umanjiti reakciju.

Jednostavnije rečeno, žene češće imaju jače reakcije na vakcinu jer je njihovo tijelo brže i jače kada je u pitanju aktivacija onoga što vakcina unosi u organizam.

- Zarazne bolesti generalno se odnose na reakciju imunološkog sistema, a ne na virus - navodi dr. Larry Schlesinger, predsjednik i šef Instituta za medicinu San Antonio te napominje da iza toga ustvari stoji puno "nauke".

U prošlosti je, kaže, jača reakcija kod žena bila jako dobro praćena i kada se radi o vakcini protiv gripe i drugih bolesti.

Schlesinger smatra da estrogen tijelu šalje signale da proizvodi više T-ćelija, koje nas štite kada se organizmu predstavi vakcina.

Kako se nositi sa reakcijom


Izazov je za naučnike kako podijeliti ovu informaciju, a ne stvoriti paniku ili učiniti to da žene odbijaju vakcinaciju.

Dr. William Schaffner, stručnjak za infektivne bolesti Univerziteta Vanderbilt dodaje kako se radi o fenomenu koji se nije dovoljno proučavao iako se za njega dugo zna. Moli žene da shvate da se radi o kratkotrajnom simptomu zbog kojeg se ne smije odbiti vakcinacija.

- COVID-19 je bolest koja može donijeti ozbiljne komplikacije, a vakcina je važan alat za prevenciju bolesti, ali i komplikacija - kaže Schaffner.

Blomgren kaže kako unatoč reakciji nikada nije požalila što se vakcinisala niti je razmišljala o tome da preskoči svoj red.