UČINKOVITO

U borbi s prvim znacima starenja kože, pomažu mnogi sastojci: hijaluron, vitamin C, Q10 i mnogi drugi. Retinol je također učinkovit u ovom području. Retinol je najpopularniji vitamin u području njege kože.

Šta je retinol?


Retinol je oblik vitamina A koji se najčešće može pronaći u biljnoj i životinjskoj hrani. Isto tako počinje se sve više koristiti u kozmetici.

Općenito, postoje tri oblika retinola: derivati vitamina A, čisti retinol i kiseline vitamina A. Kiseline vitamina A moguće je dobiti samo na recept u apotekama.

Za šta se koristi?


Retinol igra veliku ulogu u izgradnji strukture kože. Pomoću njega potiču se proizvodnja kolagena i obnavljanje ćelija kao i izglađivanje kože.

Kolagen djeluje u dubljim slojevima kože kao potpora. S godinama se proizvodnja kolagena smanjuje i to rezultira stvaranjem bora. Ovdje u igru dolazi retinol: On budi ćelije u koži i potiče ponovnu proizvodnju kolagena. Naša koža postaje čvršća i stabilnija, a dubina bora se smanjuje.

Isto tako, retinol je spasilac protiv nečistoća u koži: Ima efekt pilinga za površinske slojeve kože. Na taj način, koža se obnavlja, dok se istovremeno oslobađa od izumrlih ćelija, bubuljica te se smanjuje proizvodnja loja. Retinolu se također pripisuje učinak pročišćavanja pora.

Ne preporučuje se trudnicama.