Pandemija

Novi koronavirus SARS-CoV-2 uzrokuje COVID-19, a simptomi bolesti mogu se razlikovati od osobe do osobe.

Neke zaražene osobe mogu biti asimptomatski nositelji te se kod njih ne razvijaju nikakvi simptomi bolesti, a neke osobe mogu imati niz simptoma.

Rani simptomi

Kada se osoba zarazi koronavirusom, može proći između dva do 14 dana do pojave simptoma. Prosječno razdoblje inkubacije traje oko pet do šest dana. Prema istraživanju objavljenom u časopisu JAMA Network, simptomi koji se najčešće pojavljuju kod oboljelih od COVID-a su umor (68%), poremećaji u osjetilima mirisa i okusa (64%), kašalj (60%), temperatura (55%), bolovi u mišićima (45%), glavobolja (43%), poteškoće s disanjem (41%) i upala grla (31%).

Ovi su simptomi koji se najčešće javljaju u ranoj fazi bolesti, a oboljele osobe mogu iskusiti jedan od ovih simptoma ili kombinaciju nekoliko njih.

Liječnici smatraju da je temperatura od 38°C ili viša povezana s COVID-om.

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), ako osoba puno kašlje duže od sat vremena ili ima minimalno tri epizode kašlja u danu, moguće je da ima koronavirus.

Osobe koje imaju umor kao simptom koronavirusa obično se osjećaju iscrpljeno, slabo i nedostaje im energije.

Pacijenti koji imaju poteškoće s disanjem mogu se osjećati kao da im nedostaje zraka ili kao da se guše.

Ostali simptomi koronavirusa

Kod nekih pacijenata mogu se pojaviti i neki drugi simptomi poput začepljenog nosa, proljeva, mučnine i povraćanja. Simptomi koronavirusa obično su umjereni ili blagi kod mladih odraslih osoba i djece.

Rani simptomi kod djece slični su onima kod odraslih, a kod djece se najčešće pojavljuju temperatura (56%), suhi kašalj (54%) i nedostatak zraka (13%). Djeca se obično oporave kroz dva tjedna.

Kada zatražiti liječničku pomoć?

Osobe koje imaju blago i umjerenu bolest mogu se liječiti kod kuće. Međutim, svaka peta osoba koja se zarazi koronavirusom može se osjećati jako loše i imati probleme s disanjem.

Medical News Today savjetuje da pacijenti potraže liječničku pomoć ako imaju poteškoće s disanjem, stalnu bol ili pritisak u prsima, plavičaste usne ili lice te ako se osjećaju zbunjeno ili se ne mogu razbuditi, piše N1 Hrvatska.