Koronavirus

Smatra se da nivo IgG klase antitela na kovid-19 dostiže maksimum između 30. i 40. dana od pojave prvih simptoma, ali se dešava i da nivo antitela šest meseci nakon preležane infekcije bude dvostruko viši od onog koji je bio mesec ili dva posle zaražavanja, kaže u razgovoru za portal N1 Marija Gnjatović, istraživač sa Instituta za primenu nuklearne energije (INEP).

"Povećanje vrednosti IgG klase antitela, koja pokazuju da je virus preležan, objašnjava se činjenicom da je kovid-19 i te kako prisutan u populaciji, pa dolazi do ponovne izloženosti virusu, otprilike kao da primate više doza vakcine. Budući da je vaš organizam već stvorio antitela i memorijske ćelije, u novom kontaktu sa virusom aktiviraju se svi ti mehanizmi i dolazi do nove produkcije antitela, a vi ne razvijate simptome. Upravo to je ono što se očekuje od vakcine“, naglašava Gnjatović.

Naša sagovornica napominje da većina ljudi stvara dobar odgovor na infekciju, koji traje godinu dana i duže, naglašavajući da to u velikoj meri zavisi od količine virusa kojom je oboleli bio izložen.

Potrebno kontrolisati obe klase antitela

"Istraživački pratimo šta se dešava sa količinom antitela, pošto imamo dve klase obolelih. U prvoj su oni koji su imali srednje tešku ili tešku kliničku sliku, što podrazumeva da su danima imali povišenu temperaturu, početak upale pluća i teže simptome. Takve infekcije uglavnom ostave dugoročniji imunitet, pa antitela u organizmu budu prisutna godinu dana nakon preležane bolesti, čak i duže. U drugoj klasi su asimptomatski pacijenti i oni koji su imali blage simptome. Neki od njih nisu bili izloženi dovoljnom količinom virusa da bi se stvorio dugotrajni imunitet. Zbog niske koncentracije antitela dešava se da ona nestanu iz cirkulacije nakon otprilike tri meseca“, podvlači Gnjatović.

Prema njenim rečima, preporuka je da se nakon preležane infekcije kontroliše i IgM klasa antitela, koja je pokazatelj skorašnje virusne infekcije, a kada ona nestanu trebalo bi dalje pratiti samo IgG.

"Antitela kod prirodne infekcije počinju da se stvaraju otprilike dve nedelje nakon prvih simptoma, kada se pojavljuje IgM klasa antitela. Nedelju dana kasnije počinju da se sintetišu i IgG antitela. Mesec dana nakon prvih simptoma infekcije trebalo bi se prekontrolišu obe klase i da se prati IgM, jer ukoliko ta klasa antitela dugo ostane u organizmu to nam vrlo često ukazuje da postoje neki depoi virusa“, upozorava Gnjatović.

Vrednost IgG antitela dostiže i 140 jedinica

Sagovornica portala N1 ističe da je granična vrednost antitela 15 jedinica, pa se sve iznad tog broja, kako kaže, smatra pozitivnim nalazom i nekom vrstom zaštite od virusa.

"Infekciju pratimo već godinu dana, pa nam to iskustvo ukazuje da svaka vrednost antitela utiče na to da su mnogo manje šanse da dođe do reinfekcije i do razvoja bolesti. Imali smo slučajeve lekara iz takozvane crvene zone koji se nisu ponovo zarazili sve dok su imali vrednost antitela oko 20, što je tek malo iznad granice. Kada su ta antitela nestala, nakon mesec ili dva dolazilo je do njihove reinfekcije. Svaka vrednost antitela je značajna, jer ukoliko i dođe do razvoja infekcije sigurno će sprečiti nastanak teže kliničke slike“, zaključuje Gnjatović, dodajući da vrednost antitela u prirodnim infekcijama dostiže 120 jedinica, a nakon vakcinisanja čak i 140.