STANFORD

Sama astma nije rizični faktor za hospitalizaciju ili teže obolijevanje od covida-19, a ljudi kod kojih je astma izazvana alergijama mogli biti zapravo imati manji rizik, pokazuje novo istraživanje predstavljeno na godišnjem virtualnom sastanku Američke akademije za alergiju, astmu i imunologiju.

Naučnici sa Univerziteta Stanford pratili su 5596 pacijenata koji su bili pozitivni na covid-19 od marta do septembra 2020.

Od tog broja 11 posto je hospitalizirano, uključujući 100 pacijenata s astmom. Nakon što su razmotrili druga medicinska stanja pacijenata koja se povezuju s težim obolijevanjem od covida-19, među kojima su visoki pritisak, bolesti srca, dijabetes i pretilost, “astma više nije bila rizični faktor za hospitalizaciju”, rekla je dr. Lauren Eggert.

Među pacijentima koji su bili hospitalizirani astma nije bila značajno povezana s težinom bolesti, kazala je.

Naučnici su također otkrili da je kod pacijenta s alergijskom astmom gotovo upola manja vjerovatnost da će ih trebati hospitalizirati u usporedbi s pacijentima s drugim vrstama astme.

Moguće objašnjenje, rekla je Eggert, je to da kod alergijske astme imunološki sistem smanjuje proizvodnju proteina ACE2 na ćelijskim površinama koje su glavna ulazna tačka za koronavirus.