DOKAZANO EFIKASNA

Sjedinjene Američke Države odobrile su upotrebu vakcine kompanije Johnson & Johnson koja se primjenjuje u jednoj dozi.

Ovo je treća vakcina protiv koronavirusa koju je Amerika odobrila, saopćeno je iz američke Uprava za hranu i lijekove (FDA).

Vakcina kompanije Johnson & Johnson poznatija kao "Janssen Covid-19", koja se može skladištiti u frižideru, sada će se davati pacijentima u SAD u kojoj se već koriste vakcine kompanija Pfizer i Moderna, piše Euronews.

Zdravstveni eksperti iščekuju vakcinu koja se daje u jednoj dozi što će pomoći da se ubrza vakcinacija dok traje borba protiv virusa koji je do sada uzrokovao smrt više od 510.000 Amerikanaca i mutira na zabrinjavajuće načine.

FDA je saopćila da najnovija vakcina nudi jaku zaštitu od ozbiljnih bolesti, hospitalizacije i smrtnog ishoda.

- Nakon rigozorne analize podataka stručnjaci FDA i ljekari utvrdili su da vakcina ispunjava kriterije FDA u smislu sigurnosti i efikasnosti za hitno odobrenje – kazao je Peter Marks, direktor Centra za biološke procjene i istraživanje pri FDA.

Jedna doza vakcine kompanije Johnson & Johnson štiti u 85,9 posto slučajeva od teških simptoma COVID-19, utvrđeno je u studiji u kojoj je učestvovalo 43.000 ljudi na tri kontinenta.

Utvrđeno je da je vakcina efikasna i u zemljama kao što je Južnoafrička Republika, gdje se šire zabrinjavajuće varijante virusa.

Izvor: Euronews