ZDRAVSTVENI PROBLEMI

Iako nije zdrava, ljudi vole prženu hranu. Mnogima je omiljena pohovana piletina. No ne bi vas trebalo iznenaditi da redovito konzumiranje tako pripremljene piletine može dovesti do različitih zdravstvenih problema.

U nastavku navodimo samo pet od brojnih mogućih komplikacija:

1. Povišen nivo holesterola


Ako gotovo svaki dan jedete sendvič s prženom piletinom ili pržena pileća krilca, velika je vjerovatnoća da je vaš nivo holesterola viši nego što bi trebao biti. Dijetetičarka Ashely Kitchens je za Eat This, Not That objasnila kako pržena hrana, poput pržene piletine, može dovesti do poveća nja razine holesterola.

- Kad se hrana prži, postaje kaloričnija jer vanjski dio hrane gubi vodu i upija masnoću ili ulje - rekla je te dodala: "Ulja u kojima se hrana prži mogu sadržavati trans-masnoće, za koje je dokazano da povećavaju vaš LDL".

LDL znači lipoprotein male gustoće ili štetnu vrstu holesterola. LDL se može nakupiti u vašim arterijama, uzrokujući njihovo sužavanje tokom vremena te oblik srčane bolesti koja se naziva ateroskleroza.

2. Postupno debljanje


To je jednostavno zato što pržena hrana, bilo da je to piletina ili riba, sama po sebi sadrži više kalorija od hrane pripremljene na druge načine. Tako dnevno možete unijeti i do 200 dodatnih kalorija.

3. Veći rizik od dijabetesa tipa 2


Ova nuspojava može ići ruku pod ruku s debljanjem. Iako postoji mnogo čimbenika rizika za dijabetes tipa 2, jedan od glavnih je prekomjerna tjelesna težina.

4. Promjene raspoloženja


Naše raspoloženje i osjećaji se mogu mijenjati na temelju onoga što jedemo. Otprilike 95 posto opskrbe našeg tijela serotoninom (hormonom zbog kojeg se osjećamo dobro) proizvode crijevne bakterije u gastrointestinalnom (GI) traktu. Vaš GI trakt je također prekriven milionima nervnih stanica, zvanih neuroni, koji pomažu u probavi hrane i reguliraju vaše raspoloženje. Količina serotonina u vašim crijevima uglavnom se temelji na tome koliko dobrih bakterija sadrži mikrobiom vašeg crijeva.

Redovito konzumiranje pržene hrane, na primjer, može dovesti do stvaranja više loših nego dobrih bakterija, što onda može dovesti do više upala u tijelu. To također može utjecati na proizvodnju serotonina u crijevima. Dakle, ako ste se ikad osjećali tromo ili čak mrzovoljno nakon što ste pojeli sendvič s prženom piletinom i pomfrit, sada znate što se krije iza toga.

5. Veći rizik od smrti


Prema studiji iz 2019. objavljenoj u medicinskom časopisu BMJ, žene koje su jednu porciju pržene piletine jele barem jednom dnevno imale su 13 posto veći rizik od umiranja iz bilo kojeg razloga u usporedbi sa ženama koje nisu jele prženu hranu. Ograničavanje konzumacije pržene piletine na samo jednom sedmično (ili manje) može biti korak koji ćete poduzeti prema dužem, zdravijem životu, piše Eat This, Not That.