Globalna studija

Stopa smrtnosti među pacijentima koji "završe" na intenzivnoj njezi zbog infekcije COVID-19 drastično se smanjila od početka pandemije zahvaljujući napretku u liječenju, pokazalo je novo istraživanje.

Udio onih koji su umrli od posljedica COVID-19 pao je sa 60 odsto, kada se prvi put pojavila početkom prošle godine, na 36 odsto do oktobra, pokazala je studija globalnih trendova.

Taj pad nastavlja pozitivan trend koji je viđen kada je smrtnost na kraju maja iznosila 42 odsto, stoji u istraživanju, piše The Guardian.

Nalazi, zasnovani na 52 studije širom svijeta, u kojima je učestvovalo 43.128 pacijenata, objavljeni su u medicinskom časopisu Anesthesia.

Petoricu britanskih autora, sve specijaliste NHS-a za intenzivnu njegu ili anesteziju, predvodio je prof. Tim Cook, visoko cijenjeni stručnjak za intenzivnu njegu koji radi u Kraljevskoj udruženoj bolnici u Bathu.

Međutim, ljekari koji su učestvovali u istraživanju upozoravaju da je ogroman napredak zabilježen posljednjih godinu dana kada je u pitanju smrtnost od COVID-19 možda dostigao vrhunac.

Pojava novih varijanti koronavirusa mogla bi povećati stopu smrtnosti, kažu oni.

Isto tako, program cijepljenja koji se odvija širom svijeta mogao bi smanjiti broj onih koji trebaju tretman u intenzivnoj njezi.

U ovoj svojoj drugoj analizi globalnih trendova u broju smrtnih slučajeva uprkos intenzivnoj njezi, autori su naveli da je smrtnost u svim studijama niža krajem septembra (35,5%) nego kada krajem maja (41,6%).

Ovo poboljšanje je posljedica veće upotrebe steroida kao što je deksametazon i promjena u načinu na koji pacijenti s COVID-19 dobivaju kiseoničnu terapiju i tečnosti i kako se upravlja rizikom od nastanka krvnih ugrušaka.

Autori su otkrili da smrtnost u većini regiona svijeta sada iznosi 30 do 40 odsto. Na primjer, prosjek u Evropi je 33,4 odsto, a u Sjevernoj Americi 40 odsto. Međutim, smrtnost u australijskoj državi Victoria, koja uključuje i Melbourne, neobično je niska i iznosi 11 odsto, dok je na Bliskom Istoku neobično visoka, sa 62 odsto.