Istraživanje

Britanski The Sun objavio je studiju koja je pokazala da osam od deset ljudi zaraženih koronavirusom imaju simptome koji traju duže od dvije sedmice.

Na ilustraciji koja je objavljeni istaknuti su najčešći simptomi COVID-19.

Istraživanje je pokazalo da postoji preko 50 simptoma koji se, žargonski rečeno, "vuku" nakon pozitivnog testa i izlječenja, piše Žena.blic.rs.

Naučnici u Americi su rangirali simptome po učestalosti.

U istraživanju je učestvovalo 47.910 pacijenata. Kao pet najčešćih simptoma navode se - umor (58%), glavobolja (44%), problemi sa orijentacijom (27%), gubitak kose (25%) i kratak dah (24%).



Na listi rjeđih problema nalaze se posttraumatski stres, visok pritisak, srčani udar, dijabetes i aritmija. Naučnici navode da će neki od simptoma tek biti utvrđeni u budućim istraživanjima.

Za sada je poznato da postoji oko 170 različitih posljedica COVID-a koji su rjeđi i neobičniji - osip, moždana magla, depresija...

Naučnici upozoravaju da neke vrste dugog COVID-a i propratni problemi mogu da traju mjesecima, rečeno je na osnovu jednogodišnje studije o koronavirusu i SARS-u.

"Još uvijek nije potvrđeno da li pol, rasa, zdravstveno stanje ili progres COVID-a utječu na dugotrajne posljedice virusa. Ustanovili smo 55 simptoma kao posljedicu COVID-19", kazala je dr Sandra Lopez Lion, piše The Sun.

Umor

Umor je primjetan kod šest od deset pacijenata nakon oporavka od COVID-a. Neki se bore sa osjećajem iscrpljenosti ili hroničnim umorom i 100 dana nakon što je test negativan. Naučnici su ustanovili da je umor upravo i najčešći simptom nakon preležane korone. Dr Sandra Lopez Lion koja je učestvovala u istraživanju objašnjava da je umor nakon koronavirusa veoma sličan hroničnom umoru, koji remeti san i izaziva bolove u mišićima, glavobolju i simptome slične gripu.

Mentalni problemi

Pored glavobolje, problema sa orijentacijom i gubitka čula mirisa i ukusa, koronavirus utječe na količinu kiseonika u mozgu što dovodi do stresa, osjećaja napetosti i razdražljivosti.

Opadanje kose

Istraživanje je pokazalo da jedan od četiri pacijenta suočen sa opadanjem kose. Ali mnogo njih je prijavilo da im je kosa tanja i lakše puca, pa je samim tim utvrđeno da korona češće izaziva istanjivanje dlake, nego do ćelavosti.

Pacijenti su primijetili da gube kosu prilikom češljanja ili ujutru nakon buđenja, kada na jastuku pronalaze mnogo vlasi kose.

Uzrok su stres, gubitak kilaže, generalno zdravstveno stanje, odnosno, sve ono što je COVID-19 poremetio u organizmu.


Kratak dah

Kratak dah je primjetan kod četvrtine oboljelih od koronavirusa. Abnormalnosti na plućima su primjetne kod 35% pacijenata 100 dana nakon infekcije.

Naučnici ipak kažu da ne mogu za sve da okrive COVID, kada je stanje pluća u pitanju, jer ne znaju kakvo je stanje pluća bilo prije infekcije, zato što nisu imali snimak pacijenta prije pozitivnog testa.