ANTHONY FAUCI

Od početka pandemije naglašava se važnost nošenja maske uz održavanje distance i higijenu ruke.

Američki zdravstveni službenici već dugo savjetuju ljudima da nose platnenu masku s tri sloja, hiruršku masku ili N95 masku kako bi se zaštitili od covida-19.

Ali, neki su uključujući i mnoge na nedavnoj inauguraciji, udvostručili svoje maske kako bi stvorili dodatnu zaštitnu barijeru.

Američki epidemiolog Anthony Fauci podržava ovu ideju nošenja dvije maske istovremeno. On smatra da je to dobra ideja, posebno sada kada su se pojavile nove varijante koronavirusa koje su najprije otkrivene u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

– Ako imate samo jednoslojnu masku, stavite još jedan sloj, to bi moglo biti učinkovitije – rekao je Fauci.

Vrsta maske na koju dodate još jedan sloj utjecat će na razinu zaštite. Na primjer, bolje je koristiti dvoslojnu tkaninu za vanjski sloj maske, a hiruršku za unutarnji sloj umjesto da nosite dvije maske istovremeno.

Kod troslojne maske, svaki sloj ima svoju svrhu: vanjski sloj štiti od kapljica, srednji sloj filtrira, a unutrašnji sloj upija tekućine poput sline i znoja.

Drugi način korištenja dvostrukog sloja mogao bi biti korištenje platnene dvoslojne maske sa štitnikom za lice ili vizirom, iako postoje neki dokazi koji sugeriraju da je maska učinkovitija od štitnika.

Službenici javnog zdravstva i dalje napominju da bi trebali održavati socijalnu distancu, redovito prati ruke i izbjegavati okupljanja u zatvorenim prostorima, piše Business Insider.